ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: «ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με περισσό θράσος αντιμετωπίζουν πλέον τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της υγείας τα στελέχη της παράταξης Σαμαρά, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη. Την ώρα που τα νοσοκομεία της Κρήτης λειτουργούν κάτω από το όριο ασφαλείας σε ό,τι αφορά το προσωπικό, εκείνος επέλεξε να επιτεθεί στους συνδικαλιστές των νοσοκομείων της ιδιαίτερης πατρίδας του. Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ο διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργος Λαζόπουλος είχε στείλει επιστολή απόγνωσης στη διοίκηση του νοσοκομείου, προαναγγέλλοντας στην ουσία το κλείσιμο της κλινικής, βλέποντάς την να μην επανδρώνεται με το αναγκαίο προσωπικό αλλά ούτε καν να διατίθεται τουλάχιστον ένα κρεβάτι εντατικής για τους ασθενείς που ανανήπτουν από τόσο σοβαρές επεμβάσεις.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Λαζόπουλος, η υπομονή του εξαντλήθηκε όταν ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επέμβαση μιας γυναίκας με στεφανιαία νόσο μετά από αναμονή πολλών μηνών σε λίστα για να μπει στο χειρουργείο. Η ασθενής έφτασε στο νοσοκομείο για την προγραμματισμένη επέμβαση αλλά την έστειλαν σπίτι της, καθώς όλα τα κρεβάτια στη ΜΕΘ ήταν γεμάτα. Το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής θα σημάνει την υποχρέωση όλων των ασθενών με καρδιακά προβλήματα να μετακινούνται στην Αθήνα με δικά τους έξοδα.

Προκλητικός

Για όλα αυτά, οι μόνοι που βρήκε να κατηγορήσει ο κ. Κεφαλογιάννης ήταν οι συνδικαλιστές. Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ισχυρίστηκε πως «στην καρδιοχειρουργική του ΠΑΓΝΗ το συνδικάτο σταματάει τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις στη 1 το μεσημέρι. Αποτέλεσμα, από τα 800 περιστατικά το χρόνο μονό τα 50 αντιμετωπίζονται, τα υπόλοιπα 750 μεταφέρονται στην Αθήνα με C130 πληρώνοντας ο Έλληνας φορολογούμενος…».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο, το οποίο απάντησε με αριθμούς στον κ. Κεφαλογιάννη, αναφέροντας πως μόνο στο 1ο εξάμηνο του 2014 στο νοσοκομείο έχουν πραγματοποιηθεί 3.851 χειρουργεία και αυτό τη στιγμή που με βάση τον Οργανισμό του Νοσοκομείου υπάρχουν 625 κενά σε όλες τις ειδικότητες. Το σωματείο κάλεσε σε έντονο ύφος τον κ. Κεφαλογιάννη να ζητήσει συγγνώμη, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Ένταση σε Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο

Την ίδια στιγμή αναβρασμός επικρατεί και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Κρήτης. Την Παρασκευή οργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον Άγιο Νικόλαο για την υποβάθμιση του νοσοκομείου με αιτήματα την πλήρη λειτουργία του και την ενίσχυσή του με προσωπικό και πόρους. Το θέμα απασχόλησε και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το οποίο με ομόφωνη απόφασή του στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων του Ιδρύματος, στο πλευρό των οποίων στάθηκε και η τοπική ΕΛΜΕ.
Στο Ρέθυμνο ο σύλλογος εργαζομένων κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο των γιατρών και των νοσηλευτών από τον ίδιο τον διοικητή κ. Ξυπολυτά, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αφού έλυσε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, παρενέβη για να εξασφαλίσει μονόκλινο κρεβάτι σε ασθενή του περιβάλλοντός του, με το θέμα να φτάνει σε εκατέρωθεν ανταλλαγή ανακοινώσεων.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 12.10.2014