ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ – «ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΧΑΡΤΙ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με δραματικούς τόνους περιγράφει την κατάσταση ο πρόεδρος του Ιδρύματος.

«Υπολογίσαμε το αναγκαίο προσωπικό, υπολογίσαμε το λειτουργικό κόστος και είδαμε ότι ο λογαριασμός δεν βγαίνει. Αποφασίσαμε να κλείσουμε το ίδρυμα στέλνοντας ένα μήνυμα σεβασμού στη ζωή και τα πτυχία των φοιτητών μας». Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης είναι αποκαλυπτικός για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ίδρυμα. Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» τονίζει πως η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απειλή για απόλυση μεγάλου μέρους του διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ. 

«Με βάση τα κριτήρια του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας χρειάζονται 221 άτομα μόνο για τη στοιχειώδη λειτουργία του Ιδρύματος. Αυτή τη στιγμή το προσωπικό αριθμεί μόλις 147 ανθρώπους. Είχαμε 55 συνταξιοδοτήσεις, είχαμε 12 μετατάξεις και πήραμε εντολή και για άλλες αποχωρήσεις. Δε μπορεί να βγει έτσι η δουλειά, δε θα υλοποιηθεί το ελάχιστο της υποχρέωσής μας, η παροχή αξιοπρεπούς εκπαίδευσης στους φοιτητές μας, με βάση πάντα τα κριτήρια που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας θέτει». 

Η Συνέλευση του ιδρύματος αποφάσισε να ανασταλούν για μία εβδομάδα όλες οι εκπαιδευτικές και διοικητικές λειτουργίες του ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε μέσα στην εξεταστική περίοδο του Σεπτεμβρίου. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ ζητά την κατανόηση των φοιτητών, διαβεβαιώνει πως δε θα χαθεί το εξάμηνο και οι εξετάσεις θα γίνουν με επιπλέον φόρτο των καθηγητών και του διοικητικού προσωπικού. «Θέλουμε όμως να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα και θα απαιτήσουμε τοποθέτηση και από τη σύνοδο των προέδρων και αντιπροέδρων όλων των ιδρυμάτων, που πραγματοποιείται την Παρασκευή», λέει ο κ. Καπετανάκης. 

Στον αέρα βρίσκονται και τα οικονομικά του ΤΕΙ Κρήτης. Το ταμείο του ιδρύματος έχει μόλις 25.000 ευρώ για την κάλυψη όλων των λειτουργικών αναγκών και δεν προβλέπεται άμεσα ενίσχυση από πουθενά. «Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς χαρτί, χωρίς τη δυνατότητα να αλλάξουμε έναν μετασχηματιστή στα εργαστήρια. Δεν μπορεί να γίνει εκπαίδευση χωρίς τα στοιχειώδη» λέει ο κ. Καπετανάκης, Υπενθυμίζεται πως το ΤΕΙ Κρήτης  έχει υποστεί μεγάλη ζημία ήδη από το πρώτο κούρεμα όταν εν μία νυκτί αφαιρέθηκαν από τα αποθεματικά του περίπου 3,7 εκατομμύρια ευρώ. 

«Δεν μπορεί το μόνο κριτήριο για την εκπαίδευση να είναι το επόμενο ραντεβού με την Τρόικα και τους αριθμούς της και να περιμένουμε απλά την εντολή για τις επόμενες περικοπές. Τιμάμε την αποστολή μας για την παραγωγή εκπαιδευτικού έργου και έχουμε ηθική υποχρέωση να διεκδικούμε», λέει ο κ. Καπετανάκης. 

Η αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ ξεκινά από σήμερα και θα κρατήσει μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη οπότε και θα συνεδριάσει εκ νέου η σύγκλητος του Ιδρύματος για να καθορίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων. 

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 05.09.2013