+

ΛΑΜΠΡΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ… ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Πώς φτιάχνεται η εθνική μας ταυτότητα και πώς χρησιμοποιείται; Ο κρητικός αρχαιολόγος Γιάννης Χαμηλάκης διατυπώνει απαντήσεις και στα δύο αυτά ερωτήματα και επισημαίνει τη διαχρονική χρήση των μνημείων για την τόνωση του εθνικού φαντασιακού, φέρνοντας παραδείγματα από τα ομοιώματα του Παρθενώνα, που έφτιαχναν οι κρατούμενοι στη Μακρόνησο μέχρι τις σημερινές γιορτές της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες.

Παρουσιάζοντας στο Ηράκλειο το βιβλίο του “Το Έθνος και τα ερείπιά του”, ο Γιάννης Χαμηλάκης αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες για την προβολή της νεότερης Ελλάδας ως άμεσου κληρονόμου του κλασικού παρελθόντος, αλλά και στο ρόλο των υλικών καταλοίπων της αρχαιότητας για τη δημιουργία του εθνικού φαντασιακού των Ελλήνων.

Μιλά για τους μηχανισμούς διαμόρφωσης της ελληνικής εθνικής ταυτότητας και για τα ενίοτε ρατσιστικά χαρακτηριστικά που αυτή έχει προσλάβει σήμερα. Αναφέρεται στην ιεροποίηση εθνικών συμβόλων όπως ο Παρθενώνας, που θεωρείται οτι δεν πρέπει να σπιλώνονται με κανένα τρόπο.

Στην Τηλεόραση από τους Πολίτες μίλησε ακόμα για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της εθνικής μας ταυτότητας, με την κατανόηση και την ένταξη όλων των άλλων ταυτοτήτων που συνθέτουν το νεότερο ελληνικό πολιτισμό. Ταυτότητες που τεχνηέντως σε διάφορες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας μας θεωρήθηκε οτι έπρεπε να “αποκαθαρθούν” και να ξεχαστούν, προκειμένου να υπηρετηθεί το ελληνικό εθνικό ιδεώδες. Μια τέτοια αναθεώρηση της εθνικής ταυτότητας όμως, όχι μόνο δεν πρέπει να μας φοβίζει, αλλά θα δώσει και τη δύναμη για αναστοχασμό και πληρέστερη κατανόηση του σημερινού γίγνεσθαι, ειδικά εν μέσω κρίσης.

“Το Έθνος και τα ερείπιά του” έχει τιμηθεί με το βραβείο Edmund Keeley (2009) και είχε συμπεριληφθεί στη βραχεία λίστα του βραβείου Runciman (2008).

Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης
Μουσική: Δημήτρης Σφακιανάκης