+

ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι, στην αίθουσα του Πολύκεντρου Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.  Επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των οργανωτών να παραστούν στο αναπτυξιακό συνέδριο για την Κρήτη και να θέσουν το ζήτημα στον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στην ενημερωτική εκδήλωση αναλύθηκαν οι οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου ενώ δόθηκε πλήθος παραδειγμάτων από άλλες περιοχές της Ευρώπης και του κόσμου όπου τα έργα κατασκευής αεροδρομίων ανατράπηκαν από τις κινητοποιήσεις των πολιτών.

Δόθηκαν επίσης παραδείγματα κατασκευής αεροδρομίων ακόμα και μέσα στη θάλασσα ενώ διατυπώθηκε και πάλι το αίτημα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος αεροδρομίου Νίκος Καζαντζάκης. Μάλιστα απευθύνθηκε δημόσιο κάλεσμα και στους κατοίκους της Νέας Αλικαρνασσού για κοινή δράση με στόχο την εξάλειψη των επιπτώσεων από το υπάρχον αεροδρόμιο.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών της Πεδιάδας ο αρχιτέκτονας Μανώλης Καργιαντουλάκης αναφέρει στην «Εφ.Συν.»: «Θεωρούμε πως είμαστε μαζί στον αγώνα αυτό με τους κατοίκους και της Αλικαρνασσού, οι οποίοι υφίστανται άδικα εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις του αεροδρομίου. Η αποχώρηση της 126 Πτέρυγας Μάχης και η παραχώρηση εκτάσεων στην ευρύτερη περιοχή μπορεί να εξαλείψει αυτές τις επιπτώσεις, ώστε τα αεροπλάνα να μη φεύγουν πάνω από τα κεφάλια των κατοίκων.  Χθες φάνηκε πως στο Ηράκλειο υπάρχει σκόπιμα τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών».

Στην ενημερωτική συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση των κατοίκων του Καστελλίου και όλης της Πεδιάδας να πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης, που διοργανώνεται παρουσία του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο την επόμενη εβδομάδα ενώ θα επιδιώξουν να έχουν συνάντηση και με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα για να του εκθέσουν τις τεράστιες επιπτώσεις του έργου.

«Σκοπεύουμε να στείλουμε στον ίδιο τον πρωθυπουργό μια επιστολή που να εξηγούμε τί θα συμβεί στην περιοχή μας, ώστε να είναι ήδη ενημερωμένος όταν θα του ζητήσουμε να μας συναντήσει» αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Καργιαντουλάκης.

Εν τω μεταξύ, συνέλευση στο χωριό Ευαγγελισμός, η μεγαλύτερη έκταση του οποίου βαίνει προς απαλλοτρίωση, πραγματοποιούν την Κυριακή οι κάτοικοι, οι οποίοι αν και είχαν ταχθεί υπέρ του έργου, πλέον διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές που τους προτείνει το ελληνικό δημόσιο, κάνοντας λόγο για «δήμευση» της γης τους. Κάποιοι από τους κατοίκους αυτούς βρέθηκαν και στη χθεσινή συνάντηση στο Ηράκλειο ενώ κάλεσμα για κοινή δράση τους έχει απευθύνει η Πρωτοβουλία Πολιτών Πεδιάδας, καλώντας τους να μην υπαναχωρήσουν ακόμα και αν δοθούν μεγαλύτερες τιμές απαλλοτριώσεων.

Για την οικονομική ενίσχυση του αγώνα των κατοίκων διοργανώνεται συναυλία στο Καστέλλι, με τη συμμετοχή των Χαϊνηδων και άλλων μουσικών, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί προσεχώς.

(Κεντρική φωτογραφία: Από την ενημερωτική εκδήλωση για τις επιπτώσεις από την κατασκευή του αεροδρομίου Καστελλίου. *Εφ.Συν. – Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.09.2017