ΜΙΑ «ΚΑΡΑΒΙΑ» ΠΟΝΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΗΤΕΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Με τα αποτυπώματα του πολέμου και της προσφυγιάς φιλοξενούνται στην Ιεράπετρα οι 591 πρόσφυγες, κυρίως από τη Συρία, μετά τη διάσωσή τους από τις ελληνικές αρχές. Ίσως η μεγαλύτερη «καραβιά» μεταναστών που φτάνει στην Ελλάδα, δείχνει το μέγεθος της απόγνωσης για εκατοντάδες ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον με κίνδυνο της ζωής τους. Μεταξύ αυτών βρίσκονται περίπου 150 γυναίκες και 80 παιδιά. Από την Τρίτη, που το φορτηγό πλοίο Baris, σημαίας Κιριμπάτι, εξέπεμψε σήμα κινδύνου στήθηκε μια ολόκληρη επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών. Αρχικώς έγινε λόγος για 700 ανθρώπους που βρίσκονταν στο πλοίο, το οποίο μετά από θαλασσοταραχή έπλεε ακυβέρνητο στα νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ο Εmbolaκαι η… ανθρωπιά

Ο σχεδιασμός της επιχείρησης έλαβε υπόψη του και την πίεση της κοινής γνώμης λόγω της επικαιρότητας και αποφασίστηκε να γίνουν ειδικές εξετάσεις σε όλους τους επιβαίνοντες για τον φόβο κρουσμάτων του ιού Έμπολα. Ωστόσο, από πολύ νωρίς οι γιατροί τόνιζαν πως είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει κάποιο κρούσμα τόσο λόγω των χωρών προέλευσης των μεταναστών αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης διάρκειας του ταξιδιού, καθώς ο ιός έχει περίοδο επώασης γύρω στις 20 μέρες. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του προέδρου του Ερυθρού Σταυρού στην Ιεράπετρα, Ανδρέα Μαμαντόπουλου, ο οποίος τόνιζε επανειλημμένα πως τα μέτρα πρέπει μεν να είναι επαρκή αλλά δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες ως «απειλή». Ο πιο μολυσματικός ιός είναι να χάσουμε την ανθρωπιά μας έλεγε χαρακτηριστικά στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.

Τελικώς, στήθηκε μια γιγάντια επιχείρηση για τη μεταφορά γιατρών και υγειονομικού υλικού πάνω στο πλοίο, το οποίο εν τω μεταξύ τέθηκε σε καραντίνα στα ανοιχτά του λιμανιού της Ιεράπετρας και περίπου τρεις ώρες μετά, αφού εξετάστηκαν όλοι οι επιβαίνοντες δόθηκε το σήμα… «embola free».

Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η αποβίβαση και η καταγραφή των προσφύγων και διαπιστώθηκε πως στη συντριπτική τους πλειονότητά προέρχονται από τη Συρία, γεγονός που τους εντάσσει σε ειδικό καθεστώς, ως προερχόμενους από εμπόλεμη ζώνη και συνεπώς δεν θεωρούνται κρατούμενοι αλλά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αφεθούν ελεύθεροι.

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής πάντως, όλοι οι μετανάστες «φιλοξενούνταν» (στην πραγματικότητα κρατούνταν) στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας, που διέθεσε ο τοπικός δήμος για το σκοπό αυτό ενώ περίπου 15 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της πόλης με ήπια συμπτώματα γαστρεντερίτιδας και πυρετού. Μια έγκυος γυναίκα διακομίστηκε από νωρίς στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λόγω των συμπτωμάτων αιμορραγίας που παρουσίασε και σύμφωνα με τους γιατρούς έχει διαφύγει τον κίνδυνο τόσο η ίδια όσο και το παιδί που κυοφορεί. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για τα παιδιά τα οποία τις επόμενες ημέρες πρόκειται να εμβολιαστούν για πολιομυελίτιδα.

Από την πλευρά των γιατρών που βρέθηκαν πάνω στο πλοίο τονίστηκαν οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης στις οποίες συνάντησαν τους ανθρώπους αυτούς ενώ από τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών έγινε γνωστό πως είχαν πληρώσει από 5.500 ευρώ ο καθένας για να εξασφαλίσουν μία θέση στο δουλεμπορικό και στην… ελπίδα. Μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν και 7 μέλη του πληρώματος που συνελήφθησαν αλλά και 2 Κούρδοι που υποδείχτηκαν ως διακινητές και επίσης κατέβηκαν από το πλοίο με χειροπέδες. Το πλοίο φέρεται να ξεκίνησε από την Αττάλεια της Τουρκίας και προορισμός ήταν ηΙταλία, ενώ κατά δήλωσή τους οι περισσότεροι εκ των προσφύγων επιθυμούν να καταλήξουν στη Γερμανία.

Και διαδήλωση για το νοσοκομείο

Η κινητοποίηση του μηχανισμού και όλων των υπηρεσιών υγείας με αφορμή το περιστατικό των μεταναστών οδήγησε πολλούς Ιεραπετρίτες στο λιμάνι για να υποδεχτούν τόσο τους μετανάστες αλλά και τους επισήμους που παρέλασαν από τις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων. Και ενώ για τους πρόσφυγες επεφύλασσαν ένα θερμό χειροκρότημα και μια ζεστή αγκαλιά στην πόλη, για τους ιθύνοντες, όπως ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης, Αντώνης Γρηγοράκης, επεφύλασσαν αρκετά «στολίσματα» λόγω της κακής κατάστασης και της υποστελέχωσης του νοσοκομείου της πόλης που όχι μόνο δεν ήταν σε θέση να υποδεχτεί τους ασθενείς μετανάστες, αλλά δεν επαρκεί ούτε για την κάλυψη των αναγκών των ντόπιων αφού διαθέτει μόλις… έναν παθολόγο.

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 02.12.2014