ΜΟΙΡΑΣΕ «ΚΑΜΠΑΝΕΣ» Η ΑΑΔΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Το τελευταίο τριήμερο κόπηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, ενώ εκτός από το ζαχαροπλαστείο της Χερσονή­σου επιβλήθηκαν 48ωρα λουκέτα σε ακόμα τέσσερις επιχειρήσεις στο Ηράκλειο, σε πέντε στα Χανιά και σε τρεις στο Ρέθυμνο.

Ποσοστά παραβατικότητας που αγγίζουν το 70% κατέγραψαν οι ελεγκτές των φορολογικών αρχών της χώρας στους εντατικούς ελέγχους που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τριήμερο στην Κρήτη. Στο στόχαστρο βρέθηκαν κυρίως οι τουριστικές περιοχές και οι έλεγχοι έγιναν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και τις νύχτες, ακόμα και τα ξημερώματα.

Συνολικά ελέγχθηκαν περίπου 400 επιχειρήσεις, με τα πρόστιμα να πέφτουν βροχή, ενώ δεν έλειψαν και οι εντάσεις από την πλευρά των ελεγχομένων. Πρωταθλητής στην παρανομία αναδείχθηκε ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστείου στη Χερσόνησο που βρέθηκε να έχει εγκατεστημένο παράνομο λογισμικό στην ταμειακή μηχανή του. Με τη βοήθεια του λογισμικού ο πελάτης έπαιρνε μεν νόμιμη απόδειξη, ωστόσο στο τέλος της μέρας, ποσοστό 80% των εσόδων δεν εμφανιζόταν ποτέ στους υπολογιστές της Εφορίας.

Οπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» μέλη του συλλόγου εργαζομένων των ΔΟΥ Ανατολικής Κρήτης, σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιστρατεύονται εκτός από τους εφοριακούς και στελέχη της μηχανοργάνωσης των ΔΟΥ, καθώς απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών για να γίνει ο έλεγχος.

Συνολικά στο τελευταίο τριήμερο κόπηκαν πρόστιμα που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, ενώ εκτός από το ζαχαροπλαστείο της Χερσονήσου επιβλήθηκαν 48ωρα λουκέτα σε ακόμα τέσσερις επιχειρήσεις στο Ηράκλειο, σε πέντε στα Χανιά και σε τρεις στο Ρέθυμνο. Θετικοί στους ελέγχους και υπέρμαχοι της νομιμότητας εμφανίζονται οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και του κλάδου της εστίασης.

Σε επιτόπιο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του συλλόγου εστιατόρων Χερσονήσου Μάνος Σαλούστρος τονίζει πως η παραβατικότητα πρέπει να ελεγχθεί καθώς αποτελεί και στοιχείο αθέμιτου ανταγωνισμού απέναντι στους νόμιμους επιχειρηματίες.

Ο ίδιος πάντως τονίζει πως χρειάζεται να είναι χαμηλότερη και πιο δίκαιη η φορολογία, ενώ οι έλεγχοι θα έπρεπε να επεκταθούν και σε ζητήματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία της αγοράς και παθογένειες όπως ο έλεγχος της άγρας πελατών κ.λπ.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου Λευτέρης Τρευλάκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως οι έλεγχοι το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί και πως ο σύλλογος τάσσεται προφανώς υπέρ της νομιμότητας αλλά και της δίκαιης φορολογίας ώστε να μπορούν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.

Για «προκλητική συμπεριφορά» ορισμένων ελεγκτών και για ιδιαίτερη αυστηρότητα έκανε λόγο σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της Κρήτης η πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Τουρισμού Επισιτισμού νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, ενώ καταδίκασε την επιβολή λουκέτου (έστω και για 48 ώρες) στις επιχειρήσεις εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 13.08.2019