ΜΠΡΟΣ… ΔΟΥΒΛΙΝΑ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΘΑΛΑΣΣΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Eξουθενωμένοι και με την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή έφτασαν στη Σητεία οι 179 μετανάστες που περισυνελέγησαν από φορτηγό πλοίο στα ανοιχτά της Καρπάθου το βράδυ της Δευτέρας.

Μεταξύ των μεταναστών, που προέρχονται από τη Συρία και την Παλαιστίνη, βρίσκεται μεγάλος αριθμός παιδιών, από 60 έως 85, καθώς και τουλάχιστον 4 εγκυμονούσες γυναίκες.

Μέχρι αργά το απόγευμα χθες δεν είχε γίνει εφικτή η πλήρης καταγραφή και αποβίβαση των μεταναστών, αφού οι περισσότεροι αρνούνταν να εγκαταλείψουν το πλοίο ξέροντας πως η αποβίβασή τους θα τους εγκλωβίσει στην Ελλάδα, με βάση τις Συνθήκες Δουβλίνο 1 και 2.

Πήγαιναν προς Ιταλία

Οπως τόνισαν μέσω διερμηνέα στους άνδρες του Λιμενικού και του Ερυθρού Σταυρού, ο αρχικός τους προορισμός ήταν η Ιταλία, όπου πολλοί εξ αυτών σκοπεύουν να συναντήσουν μέλη των οικογενειών τους.

Οι μετανάστες ζήτησαν να έρθουν σε επαφή με τη γερμανική και την ιταλική πρεσβεία, κάτι που δεν έγινε εφικτό.

Ωστόσο, ζητήθηκε η παρέμβαση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, εκπρόσωπος της οποίας αναμενόταν στη Σητεία μέχρι αργά χθες το απόγευμα για να διευκολύνει τη διαδικασία της αποβίβασης.

Για την προσωρινή φιλοξενία των μεταναστών ο Δήμος Σητείας έχει διαθέσει το κλειστό γυμναστήριο ενός από τα σχολεία της περιοχής, ενώ στην επιχείρηση υποδοχής πολύτιμη συνεισφορά είχαν οι κάτοικοι της πόλης που συγκέντρωσαν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Από τα ξημερώματα στο λιμάνι της Σητείας είχε στηθεί μεγάλη επιχείρηση του Λιμενικού και της Αστυνομίας, αλλά και των υγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής, για την ασφαλή αποβίβαση των μεταναστών και την παροχή πρώτων βοηθειών όπου ήταν απαραίτητο. Σημαντική ήταν και η βοήθεια της Αρχιεπισκοπής Ιεραπύτνης και Σητείας, που διέθεσε νερά, χυμούς και ένα πρόχειρο σάντουιτς σε όλους τους μετανάστες.

Πολύωρες διαπραγματεύσεις

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο διευθυντής του Ερυθρού Σταυρού Κρήτης, Ανδρέας Μαμαντόπουλος, το θέμα της αποβίβασής τους αποτέλεσε αντικείμενο πολύωρης διαπραγμάτευσης, καθώς γνώριζαν πως το ταξίδι τους προς τη Δύση θα δυσκολέψει πολύ αν αποβιβαστούν στην Ελλάδα.

«Γνωρίζουμε πως είστε μια χώρα με μεγάλα προβλήματα και δεν θέλουμε να σας δημιουργήσουμε περισσότερα», μου είπαν κάποιοι από αυτούς και μου ζήτησαν να τους φέρω σε επαφή με τις ξένες πρεσβείες. Κάτι τέτοιο δεν είναι δική μας αρμοδιότητα, ωστόσο ζητήσαμε να έρθει εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας. Τους εξήγησα πάντως πως δεν μπορούν να μείνουν για πολύ μέσα στο πλοίο, καθώς οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες, αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς πως το πλοίο είναι ζωεμπορικό, μεταφέρει ως επί το πλείστον γουρούνια και οι άνθρωποι παραμένουν δίπλα σε ζωοτροφές και αφόρητες οσμές. Φανταστείτε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, ειδικά για τα παιδιά», μας λέει ο κ. Μαμαντόπουλος.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Σητείας, Θεόδωρος Πατεράκης, αναφέρει πως ο δήμος είναι έτοιμος να προσφέρει το καλύτερο δυνατόν ως προς την προσωρινή φιλοξενία τους, αρκεί βέβαια να το θέλουν και οι ίδιοι.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23.07.2015