«ΜΥΡΩΔΙΑ… ΧΟΥΝΤΑΣ» ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εισβολή σε σπίτι φοιτήτριας – μέλους του ΝΑΡ για συνθήματα που γράφτηκαν ένα μήνα πριν, υπέρ της Παλαιστίνης ● Αστυνομία και εισαγγελείς βάζουν στο στόχαστρο το φοιτητικό και αντιπολεμικό κίνημα.

Με μεθόδους που θυμίζουν σκοτεινές εποχές από τη δράση της Ασφάλειας και των κατασταλτικών μηχανισμών, η Αστυνομία και η Εισαγγελία Ρεθύμνου επιχειρούν την τρομοκράτηση του φοιτητικού και αντιπολεμικού κινήματος. Η προκλητική εισβολή αστυνομικών στο σπίτι φοιτήτριας στο Ρέθυμνο τα ξημερώματα της Παρασκευής και η προσαγωγή της ίδιας και του συγκατοίκου της στο Αστυνομικό Τμήμα στο πλαίσιο, υποτίθεται, έρευνας για συνθήματα που γράφτηκαν στην πόλη αποτελούν ακόμα ένα επεισόδιο κρατικής βίας και αυθαιρεσίας.

Η εισβολή των οκτώ αστυνομικών, με την παρουσία εισαγγελέα, αλλά και αστυνομικού σκύλου, πραγματοποιήθηκε στις 5 τα ξημερώματα με πρόσχημα συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης που είχαν γραφτεί στην πόλη του Ρεθύμνου, έναν μήνα πριν, στις 25 Μαρτίου. Στο Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου προσήχθησαν τόσο η φοιτήτρια που είναι μέλος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Attack και σπουδάζει στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσο και ο συγκάτοικός της.

Τελικά, από την έρευνα στο σπίτι δεν προέκυψε κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο ενώ ακόμα και για τα συνθήματα η έρευνα απέβη άκαρπη αφού η φοιτήτρια την επίμαχη ημέρα βρισκόταν στην Αθήνα και έτσι τόσο η ίδια όσο και ο συγκάτοικός της αφέθηκαν ελεύθεροι χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία.

Την ίδια στιγμή πάντως είναι παροιμιώδης η σπουδή που επέδειξαν η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές για την ευταξία και την καθαριότητα στους τοίχους του Ρεθύμνου, ειδικά όταν τα συνθήματα αφορούν τη γενοκτονία που συντελείται στην Παλαιστίνη. Θα ήταν εξαιρετική η συνεισφορά των Αρχών αν αντιμετώπιζαν με το ίδιο σθένος και ταχύτητα τη ραγδαία αυξανόμενη εγκληματικότητα ειδικά στα ορεινά του νομού, τις καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία κτλ.

Αντιδρασεις

Σε αντίδραση για την εισβολή στο σπίτι της φοιτήτριας διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου από τις οργανώσεις του ΝΑΡ και της Νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ενώ σε κοινή ανακοίνωσή τους οι οργανώσεις κάνουν λόγο για «μυρωδιά χούντας» και τονίζουν πως ο πραγματικός λόγος της εισβολής είναι η στοχοποίηση και η τρομοκρατία που εξαπολύονται σε κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται συλλογικά, στο φοιτητικό και ευρύτερα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα στηρίζουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ που διεξάγει γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού με τις πλάτες ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – Ε.Ε. και θέλουν να ποινικοποιήσουν κάθε μορφή αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη. Δεν τρομοκρατούμαστε! Δεν θα αφήσουμε την Ασφάλεια να μπαίνει ανενόχλητη στα σπίτια μας! Δεν θα περάσει η προσπάθεια φίμωσης κάθε φωνής που διεκδικεί μια ζωή με αξιοπρέπεια κόντρα στην πολιτική κυβέρνησης και συστήματος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Καταγγελία για το περιστατικό εξέδωσε και η ενωτική πρωτοβουλία ΜέΡΑ25 | Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά, τονίζοντας πως δεν είναι τυχαία αυτή η κίνηση σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει ακραία μέσα καταστολής, όπως τα πειθαρχικά για να κάμψει τον αγώνα της νεολαίας στα πανεπιστήμια, ενώ ειδικά για την Παλαιστίνη συνδέει το περιστατικό αυτό με τα κρούσματα λογοκρισίας και φίμωσης του αγώνα εναντίον της γενοκτονίας στη Γάζα, όπως έγινε στη Γερμανία (εις βάρος του Γ. Βαρουφάκη και άλλων πανεπιστημιακών) και στη Γαλλία εις βάρος της υποψήφιας ευρωβουλεύτριας Ρίμα Χασάν της Ανυπότακτης Γαλλίας.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: 29.04.24