ΝΗΣΙ-«ΜΠΑΤΑΡΙΑ» Η ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σοβαρή αντιπαράθεση δημιουργούν στην Κρήτη οι προβλέψεις τού υπό αναθεώρηση Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού ως προς την εγκατάσταση Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Στο προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο συζητούν αυτή την περίοδο οι φορείς του νησιού, προβλέπονται οκτώ μεγάλες χωρικές ενότητες της Κρήτης, πάνω στις οποίες θα μπορούν να εγκατασταθούν ΒΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.000 MW και με δεδομένη τη μελλοντική διασύνδεση της Κρήτης μέσω καλωδίου με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η συγκεκριμένη ισχύς είναι υπερδιπλάσια των αναγκών του νησιού και προφανώς προορίζεται για εξαγωγή ρεύματος μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων.

Για το θέμα υπήρξε αντιπαράθεση στην προχθεσινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων, με εκπροσώπους της Αριστεράς να ζητούν να διατυπωθεί δημόσια η αντίθεση των δήμων με τα σχέδια αυτά, ιδίως ως προς το μέγεθος της συνολικής ισχύος που θα παράγει η Κρήτη.

Οπως ανέφεραν σε σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν τα μέλη της ΠΕΔ προς ψήφιση, «μια τέτοια εξέλιξη θα μετατρέψει την Κρήτη σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαμετακομιστικό κόμβο, με ολέθριες συνέπειες στον πρωτογενή τομέα, στον τουρισμό και το μοναδικό περιβάλλον του νησιού».

Την πρόταση υπερψήφισαν τέσσερις εκπρόσωποι, και συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Ανωγείων και Φαιστού, καθώς και οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης στους Δήμους Ιεράπετρας και Ηρακλείου, Μιχάλης Μαχαιράς και Ηλίας Λυγερός αντίστοιχα.

Οπως δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο συντάκτης του προτεινόμενου ψηφίσματος Μιχάλης Μαχαιράς, επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες εν δράσει» Ιεράπετρας, είναι περίεργο πώς ακόμα και δήμαρχοι που έχουν δώσει μάχες για να αποτρέψουν την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στις περιοχές τους, εντούτοις διστάζουν να ζητήσουν συνολική αναθεώρηση της πρότασης που βάζει ταφόπλακα στο περιβάλλον της Κρήτης.

Οπως τονίζει, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας έχει ήδη πάρει απόφαση να ζητήσει την εκπόνηση νέας μελέτης με βάση τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών και όχι τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν την Κρήτη βιομηχανική ζώνη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κόμβο διανομής.

Τελικά, με τις ψήφους του προέδρου της ΠΕΔ Βασίλη Λαμπρινού (δημάρχου Ηρακλείου) και ακόμα 9 μελών της ΠΕΔ προτάθηκε απλώς η διατύπωση αιτήματος για παράταση στη σχετική διαβούλευση.

(Κεντρική φωτογραφία: Η ισχύς 2.000 MW από τις εγκαταστάσεις ΒΑΠΕ είναι υπερδιπλάσια των αναγκών της Κρήτης και προφανώς προορίζεται για εξαγωγή ρεύματος μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων. *EURΟKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25.06.2015