«ΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ»

1 Σχόλιο

Η δημοσιογράφος, Λαμπρινή Θωμά, μιλά για την απόφαση του Βρετανικού Δικαστηρίου για την αποφυλάκιση του Τζούλιαν Ασάνζ, τη συμφωνία με τις ΗΠΑ σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκισή του από τη Βρετανία και τον τερματισμό της πολυετούς διαμάχης του με την Ουάσινγκτον.

Η ίδια αναφέρεται στις διπλωματικές ενέργειες της κυβέρνησης της Αυστραλίας που έπαιξαν τον ρόλο τους, αλλά και στο ξαφνικό της απόφασης καθώς όπως λέει, αναμενόταν ένα μέλλον κόλαση γι’αυτόν αν είχε εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώαπό τις 17 κατηγορίες, έμεινε τελικά μόνο μία την οποία και αποδέχτηκε ο Ασάνζ.

Επίσης σημειώνει ότι έπαιξαν ρόλο οι επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ αλλά και οι διεθνείς πιέσεις εδώ και 12 χρόνια, ενώ υπογραμμίζει ότι ο Ασάνζ έμεινε χρόνια στη φυλακή για να προασπίσει την ελευθερία του Τύπου. Παράλληλα αναφέρεται στο θέμα της υγείας του εκφράζοντας την ανησυχία της λόγω των συνθηκών κράτησής του, υπενθυμίζοντας ότι το 2021 είχε πάθει εγκεφαλικό ενώ και στο ψυχολογικό κομμάτι έχει περάσει πολλά.

Τέλος μιλά για τις μελλοντικές κινήσεις του, τονίζοντας ότι θα χρειαστεί να περάσει ένα διάστημα για να βρεθεί σε καλύτερη κατάσταση, σημειώνοντας επίσης ότι θα συνεχίζει να δουλεύει ως δημοσιογράφος ενώ καταλήγοντας, κάνει λόγο για μια νίκη που μπορεί να γίνει βήμα για τους επόμενους και  να συνεχιστεί ο αγώνας για την ελευθερία του λόγου.

https://open.spotify.com/episode/6VoVT2BirL6kMeI9Kp0Sou