Ναι, αύριο το παιδί σου μπορεί να είναι σε ένα σχολείο με βαρύ όνομα. «Ωνάσειο», όχι αστεία. Θα το βάλεις από το Δημοτικό να δίνει εξετάσεις, θα το κάνεις κομμάτι της αριστείας, θα μπει από νωρίς στη μηχανή για να γίνει κομμάτι της πλήρως παραγωγικό και κερδοφόρο. Τι; Δεν θέλεις «το καλύτερο για το παιδί σου»;
Το κράτος σταδιακά αποσύρεται από την υποχρέωσή του για δωρεάν Παιδεία Υγεία κτλ. Ο καλός ευεργέτης είναι εκεί για να βάλει τους όρους και τους κανόνες των παρεχόμενων υπηρεσιών. Πάντως, τα Ωνάσεια σχολεία θα φτιαχτούν σε μειονεκτούσες περιοχές, στο Πέραμα, στο Μενίδι κτλ. Για να δείχνουν ακόμα πιο κατάμουτρα τη διαφορά της αριστείας με την πλέμπα…
Στις Πίσω Σελίδες μιλούν:
—–
Γιώργος Καββαδίας, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και αρθρογράφος: «ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΙΤ»
Ο Γιώργος Καββαδίας, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης και αρθρογράφος, μιλά για τις διώξεις εκπαιδευτικών κάνοντας λόγο για «βιομηχανία διώξεων», σημειώνοντας ότι και ο ίδιος έχει υποστεί διώξεις λόγω της αρθρογραφίας του.
Όπως αναφέρει, οι διώξεις για συνδικαλισμό έχουν αυξηθεί ραγδαία, ενώ το υπουργείο έφτασε στο σημείο να διώκει τον ίδιο, ο οποίος από τον περασμένο Αύγουστο είναι συνταξιούχος. Εκατοντάδες εκπαιδευτικοί διώκονται για συμμετοχή σε απεργία, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια που συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι αυτό γίνεται με στόχο να καταπολεμηθεί κάθε φωνή αντίστασης απέναντι σε πολιτικές που μόνο στα λόγια φαίνονται ωραίες αλλά στην πράξη είναι βαθιά αντιδραστικές, φέρνοντας το πρόσφατο παράδειγμα με τα Ωνάσεια Σχολεία τα οποία με τον τρόπο που θα λειτουργούν ουσιαστικά ακυρώνουν τον σκοπό τους και θα μετατραπούν σε ελιτίστικα σχολεία για τους έχοντες.
Παράλληλα τονίζει ότι από την στιγμή που η εισαγωγή σε αυτά τα σχολεία θα γίνεται με απαιτητικές εξετάσεις, δεν θα έχουν όλα τα παιδιά τη δυνατότητα εισαγωγής κάτι που θα επιφέρει περισσότερη πίεση στα υπόλοιπα σχολεία που θα πρέπει να απορροφήσουν όσους μαθητές μένουν εκτός. Επίσης ενισχύει την κατηγοριοποίηση των σχολείων ενώ υποστηρίζει ότι σκοπός του κράτους είναι να μεταφέρει την ευθύνη της χρηματοδότησης στους ιδιώτες και στους χορηγούς.
Κλείνοντας αναφέρει ότι αντιλαμβάνεται τους προβληματισμούς των γονέων και σημειώνει ότι όσο οι γονείς κατανοούν τα πραγματική διάσταση του θέματος και δεν πέφτουν θύματα της προπαγάνδας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι αντιδράσεις, καθώς θα διαπιστώνουν ότι έχουμε μπει σε μια εποχή ανταγωνισμού στην εκπαίδευση και το «καλό» σχολεία και οι «καλοί» διευθυντές θα είναι αυτοί που καταφέρνουν να προσελκύουν χρηματοδοτήσεις.