ΞΕΝΟΔΟΧΟΦΟΒΙΑ ΚΑΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την τιμή των επίσημων φορέων της Κρήτης σώζουν οι απλοί κάτοικοι του νησιού στέλνοντας με μαντινάδες μηνύματα καλωσορίσματος στους πρόσφυγες, σε αντίθεση με τους τουριστικούς επιχειρηματίες που δείχνουν το χειρότερο πρόσωπο της «κρητικής φιλοξενίας».

Την ώρα που οι ξενοδόχοι ζητούν να μη φτάσει ούτε ένας πρόσφυγας στο νησί λόγω της… συμβολής της Κρήτης στο ΑΕΠ της χώρας, πολίτες απ’ όλη την Κρήτη ανοίγουν μια τεράστια αγκαλιά αλληλεγγύης και ανθρωπιάς με τις μαντινάδες τους, στον διαγωνισμό που πραγματοποιείται εδώ και οκτώ χρόνια στο χωριό Χαρασό.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Χαρασού επέλεξε πριν από τρεις μήνες ως θέμα για τον φετινό διαγωνισμό μαντινάδας την προσφυγιά.

«Ασφαλώς είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, και τότε όταν βλέπαμε τα μαζικά κύματα προσφύγων στη χώρα μας αλλά και τώρα που παραμένει τραγικά επίκαιρο»λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωστής Παχιαδάκης.

«Ολες οι μαντινάδες που λάβαμε ήταν ιδιαίτερης ποιότητας και η κριτική επιτροπή δυσκολεύτηκε πολύ να απονείμει τα βραβεία και τους επαίνους. Ολες οι μαντινάδες είχαν θετικά μηνύματα ανθρωπιάς και συμπόνιας για τους ξεριζωμένους συνανθρώπους μας»λέει ο Κώστας Λαγουδιανάκης, συνταξιούχος δάσκαλος και μαντιναδολόγος ο ίδιος.

Το Χαρασό είναι ένα ορεινό χωριό του Δήμου Χερσονήσου (σ.σ. του πιο τουριστικού δήμου της Κρήτης) και οι 40 μόνιμοι κάτοικοί του διακρίνονται για την ευγένεια αλλά και την αγάπη τους για τις μαντινάδες, με αρκετές από αυτές αναρτημένες σε διάφορα σημεία του οικισμού.

Οι συμμετοχές για τον φετινό διαγωνισμό έφτασαν κατά δεκάδες, από τα Χανιά μέχρι τη Σητεία αλλά και από Κρητικούς της διασποράς, από την Κύπρο μέχρι το Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο πόνος της ξενιτιάς, οι ευθύνες των ισχυρών της Γης, η αγωνία για το αύριο, αλλά και οι μνήμες από τον ξεριζωμό της Σμύρνης (που έστειλε χιλιάδες πρόσφυγες στην Κρήτη) κατάφεραν να χωρέσουν στους δεκαπεντασύλλαβους των μαντινάδων με τη γνήσια κρητική ντοπιολαλιά.

Αρνητική διάκριση

Αρνητικά διακριθέντες υπήρξαν, μία μέρα πριν, οι φορείς των ξενοδόχων του νησιού.

Οι τρεις ενώσεις τoυς στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι και η πρώην Ενωση Ξενοδόχων του Ηρακλείου (σ.σ. που διαλύθηκε για να αποφύγει την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με τους εργαζομένους στα ξενοδοχεία) σε κοινή τους ανακοίνωση αναφέρουν μεταξύ άλλων:

«Εχοντας υπόψη μας την οικονομική καταστροφή των νησιών του Βόρειου Αιγαίου, όπως επίσης τη σκληρή κοινωνική πραγματικότητα των κατοίκων των Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω κ.λπ. ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να προστατεύσουν τον πρώτο τουριστικό προορισμό της χώρας (Κρήτη) που προσφέρει τόσα πολλά στην ντόπια οικονομία αλλά και στην οικονομία της χώρας μας».

Μάλιστα στη συγκεκριμένη ανακοίνωση η έλλειψη ανθρωπιάς φαίνεται πως έχει και μετρήσιμο αντίβαρο, αφού όπως αναφέρεται:«…ορισμένοι αμέλησαν ότι η Κρήτη προσφέρει άνω του 15% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας και ιδιαίτερα μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που βιώνουμε περιοχές όπως οι δικές μας πρέπει να μείνουν αλώβητες από τις μεταναστευτικές ροές για να συνεχίζουν να στηρίζουν την ελληνική οικονομία».

Η ανακοίνωση των ξενοδόχων δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, εν όψει της κοινής συνεδρίασης των 24 δημάρχων του νησιού με τον περιφερειάρχη και τους βουλευτές της Κρήτης για το ίδιο θέμα.

Με το κοινό ανακοινωθέν οι αιρετοί ζητούν να καταθέσει η κυβέρνηση τον εθνικό της σχεδιασμό για την εγκατάσταση των προσφύγων, με μέριμνα για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης αλλά και για την ειρηνική συνύπαρξή τους με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ απαιτούν να προωθηθούν στους δήμους και όχι σε ΜΚΟ τα κονδύλια για τη διαμονή, διαβίωση και ιατρική μέριμνα των προσφύγων.

(Κεντρική φωτογραφία: Χαρασό Δήμου Χερσονήσου. *el.wikipedia.org)

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 22.08.2016