ΟΙ ΤΕΧΝΕΣ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Mια εστία δημιουργίας και διαφύλαξης των παραδοσιακών τεχνών μάς υποδέχεται αυτές τις μέρες στα Χανιά, στο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος, λίγο έξω από τη Σούδα.

Το τετραήμερο φεστιβάλ που ξεκίνησε την Κυριακή και ολοκληρώνεται αύριο (Τετάρτη)αποτελεί ακόμα μία αφορμή για επίσκεψη στον οικισμό όπου παίρνει σάρκα και οστά ένα πρωτοποριακό εγχείρημα συμβίωσης και δημιουργίας.

Στο συγκεκριμένο «χωριό» συγκεντρώθηκαν μοναδικοί τεχνίτες, από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, φτιάχνοντας μια κοινότητα από επισκέψιμα εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, αρχιτεκτονικής, δερμάτινων ειδών, κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγιογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών, χειροποίητων ειδών γάμου και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών.

Το χωριό πήρε το όνομά του από το βουνό όπου, σύμφωνα με τον μύθο, ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοι του Δία και προστάτες των παραδοσιακών τεχνών (μεταλλουργίας, κεραμικής, υαλουργίας, υφαντικής, επεξεργασίας δέρματος).

Αν βρίσκεστε αυτές τις μέρες στα Χανιά, έχετε αρκετούς ακόμα λόγους για να επισκεφθείτε τον Βερέκυνθο, όπου εκτός από τους τεχνίτες θα σας περιμένουν και σημαντικοί μουσικοί, χορευτές και ηθοποιοί με εξαιρετικές παραστάσεις.

Παράδοση για swing

Σήμερα, στη σκηνή του Βερέκυνθου θα βρεθεί ο Αχιλλέας Περσίδης με ακόμα τέσσερις μουσικούς, σε συνθέσεις που ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και τη σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής.

Τη μουσική ενότητα θα ανοίξουν τα «Μελτέμια», ένα μουσικό σχήμα επτά καλλιτεχνών σε μελωδικούς ανέμους από τη Μεσόγειο έως και τη βορειοδυτική Ευρώπη, με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά. Αργά το βράδυ της Τρίτης οι Alan Dalon, με swing διάθεση και ατμοσφαιρικές διασκευές.

Αύριο, στο κλείσιμο του φεστιβάλ, ο Ross Daly, ο Bασίλης Σταυρακάκης, ο Γιώργος Μανωλάκης, η Κέλυ Θωμά και ο Γιάννης Παπατζανής ενώνουν επί σκηνής τις δυνάμεις τους σε παραδοσιακούς δρόμους της Κρήτης και της Ανατολής.

Νωρίτερα, ο Ταξιάρχης Γεωργούλης και ο Γιώργος Ψάλτης, με ένα ιδιαίτερο ρεπερτόριο με κεντρικό πυρήνα οργανικούς σκοπούς και τουρκόφωνα Zeybek, αλλά και τραγούδια της Καππαδοκίας και της Μακεδονίας.

Τέλος, η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει με τους Χάρη Βλαστάκη, Γιάννη Πολυχρονάκη και Παναγιώτη Καπιζιώνη τραγούδια που γεννήθηκαν στον ελλαδικό χώρο από επιρροές της Δύσης και της Ανατολής.

Στην ενότητα των παραστατικών τεχνών περιλαμβάνονται κάθε μέρα χορευτικές παραστάσεις, σεμινάρια κίνησης, εργαστήρια κατασκευής και εμψύχωσης κούκλας, παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους, εικαστική εγκατάσταση – performance, αλλά και ιδιαίτερες χορογραφικές συνθέσεις εμπνευσμένες από το ποίημα «Alicante» του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ, αλλά και από την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Κάλεσμα στο κοινό να επισκεφτεί και να γνωρίσει αυτόν τον σπάνιο οικισμό απευθύνει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Βλαβογιλάκης, πρόεδρος της εταιρείας «Βερέκυνθος» που εκπροσωπεί τις επιχειρήσεις του καλλιτεχνικού χωριού:

«Στον Βερέκυνθο ενώνονται οι τέχνες με τους δημιουργούς τους, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι τέχνη στα χέρια των κατάλληλων ανθρώπων. Σας καλούμε να γνωρίσετε αυτό το ιδιαίτερο και πρότυπο έργο που λειτουργεί στα Χανιά και να απολαύσετε το εξαιρετικό πρόγραμμα του φεστιβάλ.

»Ξεχωριστό κάλεσμα απευθύνουμε σε όσους αγαπούν ιδιαίτερα τις παραδοσιακές τέχνες, για να δουν από κοντά τα εργαστήριά μας και -γιατί όχι- να ενοικιάσουν κάποιο από αυτά! Ο Βερέκυνθος είναι η πιο ζωντανή απόδειξη του ότι η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων με ίσους όρους και ίσα δικαιώματα είναι κάτι πολύ σημαντικό και ότι κανείς δεν θα φτάσει μόνος του εκεί που μπορούν να φτάσουν οι πολλοί».

Πληροφορίες: www.verekinthos.com

(Κεντρική φωτογραφία: Στο καλλιτεχνικό χωριό Βερέκυνθος συγκεντρώθηκαν μοναδικοί τεχνίτες, από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, φτιάχνοντας μια κοινότητα από πολλά επισκέψιμα εργαστήρια).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 09.08.2016