Ο ΤΗΓΑΝΙΤΗΣ ΣΚΙΖΕΙ ΔΙΧΤΥΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Την ίδρυση μιας ξεχωριστής ποδοσφαιρικής ομάδας, του Τηγανίτη, ανακοίνωσε μια παρέα Ηρακλειωτών, δίνοντας διαφορετικό νόημα στο ποδοσφαιρικό γίγνεσθαι της Κρήτης. Η ομάδα έχει καθαρά αντιφασιστικό χαρακτήρα, όπως λένε οι ίδιοι οι δημιουργοί της, και το ομολογουμένως περίεργο όνομά της δεν είναι τίποτε άλλο παρά φόρος τιμής σε ένα ιστορικό πρόσωπο της κρητικής αντίστασης.

Τηγανίτης ήταν το παρατσούκλι του Ανωγειανού Γιώργη Βρέντζου, ο οποίος το 1947 πήρε εκδίκηση για τον θάνατο του αδερφού του, Μιχάλη, από σφαίρες Γερμανών στον Ψηλορείτη. Η ιστορία έχει ως εξής: Ο βοσκός Μιχάλης Βρέντζος στα χρόνια της Κατοχής βοήθησε τους αντάρτες δίνοντάς τους νερό και ψωμί. Ωστόσο, ένας από τους δωσίλογους της εποχής, ονόματι Μαγιάσης, κατέδωσε τον βοσκό στους Γερμανούς.

Εκείνοι τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν στο οροπέδιο της Νίδας, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα και ο τάφος του. Σύμφωνα με μαρτυρίες, υπό τις υποδείξεις του δωσίλογου Μαγιάση εκτελέστηκαν 392 αγωνιστές από τους Γερμανούς. Ο Μαγιάσης μετά την Κατοχή συνελήφθη και οδηγήθηκε τον Απρίλιο του 1947 στο Δικαστήριο Δωσίλογων Ηρακλείου.

Ο αδερφός του εκτελεσθέντος βοσκού, την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Μαγιάση, στράφηκε προς το μέρος του, τράβηξε μαχαίρι και τον σκότωσε μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ο Γιώργης Βρέντζος, γνωστός και ως Τηγανίτης, στη συνέχεια κατέθεσε στην έδρα του δικαστηρίου το μαχαίρι και παραδόθηκε στη φρουρά της αίθουσας, ενώ ο Μαγιάσης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και ξεψύχησε.

Εμπνευσμένοι από αυτή την ιστορία, μια παρέα 25 νέων ανθρώπων ίδρυσαν το ποδοσφαιρικό σωματείο «Τηγανίτης Αθλητικός Σύλλογος Ηρακλείου», το οποίο ήδη έλαβε αριθμό μητρώου και από φέτος θα αγωνίζεται στη Γ’ κατηγορία του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ηρακλείου.

Ίσοι μεταξύ ίσων

Για τη λειτουργική δομή της ομάδας τα ιδρυτικά της μέλη τονίζουν πως μοναδικό και κυρίαρχο όργανο διοίκησης της ομάδας είναι η γενική συνέλευση και εκεί λαμβάνονται αποφάσεις ως προς τα ζητήματα που αφορούν την ομάδα. Βασικός όρος είναι η συνέπεια των μελών της ομάδας στη συνέλευση και η δίκαιη συμπεριφορά (fair play) σε συντρόφους, συμπαίκτες και αντιπάλους.

Οπως οι ίδιοι αναφέρουν, «δημιουργήσαμε μια αυτοοργανωμένη ομάδα στο Ηράκλειο, που βασίζεται στην ισότητα μεταξύ των μελών της και δεν έχει αυτοσκοπό τη νίκη επί του αντιπάλου. Θεωρούμε τους αντίπαλους συμπαίκτες μας, και με αυτή τη λογική θα αγωνιστούμε θέλοντας να περάσουμε μηνύματα και μόνο μέσα από τη συμμετοχή μας. Στην ομάδα μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε δεν είναι φασίστας, Ελληνας ή ξένος, αρκεί να σέβεται και να προάγει τις αξίες μας».

Χωρίς χορηγούς

Σαφείς είναι οι αρχές της οικονομικής ενίσχυσης της ομάδας η οποία βασίζεται αποκλειστικά στους παίκτες, φίλους και οπαδούς της, ενώ αδιαμφισβήτητο γεγονός αποτελεί η έλλειψη χορηγών και χορηγιών για τη χρηματοδότηση της ομάδας.

Ως έδρα της ομάδας ορίζεται το γήπεδο στον προμαχώνα Μαρτινέγκο, στα ενετικά τείχη της πόλης του Ηρακλείου, τα χρώματα της ομάδας θα είναι το κόκκινο και το μπλε και βασικό στοιχείο του εμβλήματός της θα είναι το αστέρι.

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργη Βρέντζο ή Τηγανίτη, προς τιμήν του οποίου ονομάστηκε η ομάδα, μετά τη δολοφονία του Μαγιάση επρόκειτο να δικαστεί στα Χανιά, χρησιμοποιώντας όμως την απόφαση του Συμμαχικού Στρατηγείου της Μέσης Ανατολής που καλούσε τους Κρητικούς να σκοτώσουν τους γκεσταμπίτες, αθωώθηκε και γύρισε στο χωριό του, τα Ανώγεια, όπου και πέθανε περίπου 40 χρόνια μετά.

(Κεντρική φωτογραφία: Το παράξενο όνομα της ομάδας αποτελεί φόρο τιμής στον Γιώργη Βρέντζο ή Τηγανίτη).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, την 01.09.2015