ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ, ΣΤΟ ΓΑΪΔΟΥΡΟΝΗΣΙ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Συνεχίζεται διογκούμενη η παραβατικότητα γύρω από τη Νήσο Χρυσή μετά και την επαναλειτουργία των τριών καντινών με δικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Λασιθίου.

Στην επιχείρηση διενεργήθηκε νέος έλεγχος από στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αυτή τη φορά διαπιστώθηκε μεγάλης έκτασης εισφοροδιαφυγή, καθώς ούτε ένας από τους επτά εργαζόμενους δεν ήταν ασφαλισμένος.

Συγκεκριμένα, πέντε ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μετέβησαν στον χώρο προσποιούμενοι τους πελάτες και διαπίστωσαν ότι πλέον εκδίδονταν κανονικά αποδείξεις.

Ωστόσο, όταν ζήτησαν τα στοιχεία ασφάλισης για τους επτά εργαζόμενους, αποδείχθηκε ότι αυτοί δεν είχαν δηλωθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιδιοκτήτης έσπευσε μετά τον έλεγχο να ασφαλίσει τους εργαζόμενους, αλλά ο φάκελος απεστάλη από την ΑΑΔΕ στον ΕΦΚΑ και αυτός θα καταβάλει πρόστιμο 73.500 ευρώ (10.500 ευρώ/εργαζόμενο).

Υπενθυμίζεται πως οι καντίνες είχαν σφραγιστεί μετά τον σάλο για το όργιο φοροδιαφυγής αφού εξέδιδαν αποδείξεις σε στοιχεία άλλων εταιρειών εστίασης που είχαν κλείσει εδώ και χρόνια.

Οι καντίνες άνοιξαν προσωρινά με δικαστική απόφαση την περασμένη Παρασκευή μετά τα πολλά παράπονα επισκεπτών για την έλλειψη έστω και στοιχειώδους υποδομής στο νησί.

Ωστόσο, λειτουργούν χωρίς καμία σύμβαση, χωρίς άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος δεδομένου ότι δεν διενεργήθηκε ο σχετικός διαγωνισμός από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Διέξοδο στο χάος γύρω από τη διαχείριση του νησιού υποσχέθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, προαναγγέλλοντας τη θέσπιση φορέων διαχείρισης για όλες τις προστατευόμενες περιοχές της χώρας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα η Ελλάδα βρίσκεται ήδη υπόλογη έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου καθώς μόνο για το 20% των περιοχών του δικτύου NATURA έχουν συσταθεί οι προβλεπόμενοι φορείς διαχείρισης.

Το σύνολο των στρεβλώσεων ως προς την περιβαλλοντική προστασία του Γαϊδουρονησίου αποκάλυψε σε προχθεσινό της ρεπορτάζ η «Εφ.Συν.», επισημαίνοντας ιδιαίτερα την παράνομη καύση σκουπιδιών, τις καταπατήσεις προστατευόμενης περιοχής και την ανεπανόρθωτη βλάβη που έχει ήδη υποστεί το γνωστό κεδρόδασος του νησιού.

Από την πλευρά του Δήμου Ιεράπετρας εκφράζεται η ελπίδα πως η υλοποίηση του διαχειριστικού σχεδίου για τη Νήσο Χρυσή και η λειτουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης θα περιορίσει έστω την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και τη γραφειοκρατία που οδηγεί στις σημερινές τραγελαφικές καταστάσεις.

(Κεντρική φωτογραφία: Ο ιδιοκτήτης των 3 καντινών που είχαν σφραγιστεί για φοροδιαφυγή και άνοιξαν προσωρινά με δικαστική απόφαση, είχε ανασφάλιστους και τους 7 εργαζόμενους).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 10.08.2017