+

ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Σταθερά τρίτο κόμμα παραμένει το ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη. Ισως η φράση να ακούγεται παράταιρη για το κόμμα που τόσο τίμησε η λεβεντογέννα κατά τη Μεταπολίτευση, ωστόσο αποτελεί πραγματικά επιτυχία η τρίτη θέση που κατέλαβε στις τελευταίες εκλογές σε όλους τους νομούς του νησιού, με δεδομένο ότι αλλού έφτασε μέχρι και το νούμερο 7 της κατάταξης.

Με ποσοστά γύρω στο 10% τον περασμένο Σεπτέμβριο, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη, μετρίασε κάπως την εκλογική συντριβή των τελευταίων ετών που του επιφύλασσαν οι Κρητικοί κάθε φορά που στήνονταν οι κάλπες.

Χαρακτηριστική ήταν η εκλογική πορεία στο Ηράκλειο, το πάλαι ποτέ «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ: από το 62,7% το 2009, στο 18,6% τον Ιούνιο του 2012 και στο… 5,91% τον Ιανουάριο του 2015.

Μέσα σε τρία χρόνια, 217.000 ψηφοφόροι έφυγαν γι’ αλλού και κυρίως προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ τον Σεπτέμβριο αλλά κυρίως η μη κάθοδος του Γιώργου Παπανδρέου, που διατηρεί ακόμα σημαντικό ακροατήριο στην Κρήτη, αποκατέστησαν κάπως τη ζημιά, που όμως πλέον μοιάζει ανεπανόρθωτη.

Το μεγάλο όπλο του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη πάντως παραμένει η διείσδυση στους φορείς της Αυτοδιοίκησης, στα εργατικά σωματεία, στις αγροτικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς (όσους έχουν απομείνει ενεργοί).

Στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές συναγωνίστηκαν στον δεύτερο γύρο οι δύο υποψήφιοι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, μετατρέποντας σε υπόθεση παραδοσιακών μηχανισμών και συγγενειών την εκλογή τοπικών αρχόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ικανός ακόμα να αναδείξει στελέχη που θα αμφισβητήσουν την «πράσινη» πρωτοκαθεδρία και, ως συνήθως, επιλέγεται η λύση των «μεταγραφών».

Οι επόμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι ακόμα μακριά (2019), ωστόσο κάποιες συζητήσεις, ειδικά στους μεγάλους δήμους, έχουν αρχίσει από τώρα.

(Κεντρική φωτογραφία: Εικόνα από τα παλιά: Τοπικά στελέχη γύρω από τον Γ. Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ έχασε ακόμη και τον Δήμο Ηρακλείου).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στην ειδική έκδοση «ΚΡΗΤΗ» στις 22.01.2016