«ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Για ξεκάθαρη δολοφονία του γιου του μίλησε ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη, του φιλάθλου του Εθνικού που έχασε τη ζωή του τον Σεπτέμβριο του 2014, έπειτα από επίθεση που δέχτηκε από οπαδούς του Ηρόδοτου στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού.

Η δίκη ξεκίνησε την Παρασκευή στο Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Νεάπολης Λασιθίου. Στο εδώλιο κάθονται έξι άτομα, με τους πέντε από αυτούς να κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους παραμένουν κρατούμενοι από τον Σεπτέμβριο του 2014, ενώ στον έκτο έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Ο Κώστας Κατσούλης ήταν φίλαθλος του Εθνικού και κατοικούσε τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, έχοντας πλούσια αντιναζιστική δράση και συμμετοχή σε διάφορες κοινωνικές συλλογικότητες.

Εργαζόταν σε ξενοδοχείο και τη μοιραία ημέρα είχε ζητήσει άδεια για να μεταβεί στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο ώστε να δει την αγαπημένη του ομάδα αλλά και τους φίλους του από τον Πειραιά.

Ανακοίνωση-καταγγελία για τη «συγκάλυψη της δολοφονίας του Κώστα Κατσούλη και τις προσπάθειες μιας δεύτερης δολοφονίας του» εξέδωσαν το Κοινωνικό στέκι – Στέκι μεταναστών Χανίων, η Κατάληψη Rosa Νera και η συλλογικότητα «Χωριά» Βορειοδυτικής Κρήτης.

Από την πρώτη στιγμή της δίκης το θέμα που κυριάρχησε είναι η αλλαγή του παραπεμπτικού βουλεύματος: αρχικά παρέπεμπε τους κατηγορούμενους με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, ωστόσο αργότερα η κατηγορία άλλαξε σε σκοπούμενη θανατηφόρα σωματική βλάβη.

Ο Βασίλης Κατσούλης μίλησε για «προμελετημένο έγκλημα», αφού τα χτυπήματα που δέχτηκε ο γιος του τού προκάλεσαν εγκεφαλική αιμορραγία από την οποία τελικά προήλθε ο θάνατός του.

Ο ίδιος είπε πως το πρώτο πόρισμα των γιατρών στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο του Ηρακλείου έκανε λόγο για ανεύρυσμα, ωστόσο οι μετέπειτα εξετάσεις που έγιναν τόσο στο Ηράκλειο όσο και στην Αθήνα έδειξαν ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι.

Αντίθετα, η υπεράσπιση επικαλείται ιατροδικαστικές εξετάσεις που μιλούν για προϋπάρχουσα αμυλοειδή αγγειοπάθεια, η οποία και προκάλεσε την αγγειακή αιμορραγία και τον θάνατο του φιλάθλου.

Ο πατέρας του Κώστα Κατσούλη είπε πως δεν υπήρξε συμπλοκή, ότι ο γιος του δέχτηκε επίθεση και δεν χτύπησε κανέναν, αλλά μπήκε μπροστά για να προστατεύσει γυναίκες και παιδιά από την πλευρά του Εθνικού που βρίσκονταν στις εξέδρες (κάτι που έχουν καταθέσει φίλαθλοι του Εθνικού κατά την προανακριτική διαδικασία).

Ενταση προκλήθηκε στη δίκη κατά την εξέταση αυτόπτη μάρτυρα από την Αλικαρνασσό, ο οποίος όμως κατά την κατάθεσή του έδωσε εντελώς διαφορετική εικόνα για τα όσα συνέβησαν στο γήπεδο σε σχέση με όσα είχε αναφέρει στην προανακριτική διαδικασία, με τους συνηγόρους της οικογένειας Κατσούλη να μιλούν για απροκάλυπτη και εξόφθαλμη αντιστροφή της αρχικής του κατάθεσης.

(Κεντρική φωτογραφία: Με έξι κατηγορουμένους και ιδιαίτερη συναισθηματική φόρτιση ξεκίνησε την Παρασκευή η δίκη για τη δολοφονία του Κώστα Κατσούλη, φιλάθλου του Εθνικού, τον Σεπτέμβριο του 2014).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 14.12.2015