Για οικονομικά συμφέροντα που πιέζουν ώστε να μένει ανοιχτό το Φαράγγι της Σαμαριάς ακόμα και με επικίνδυνες συνθήκες κάνει λόγο η Πρωτοβουλία των Εργαζομένων στον Δρυμό. ● Σοβαρή καταγγελία και από τους πυροσβέστες των Χανίων για τη 18η Σεπτεμβρίου, όταν σκοτώθηκε η Γερμανίδα τουρίστρια.
Σε σοβαρές καταγγελίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη ο θάνατος της τουρίστριας στο Φαράγγι της Σαμαριάς, αλλά και γενικότερα για τη λειτουργία του φαραγγιού, προχωρούν με μακροσκελή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Δρυμό.
Μεταξύ άλλων καταγγέλλουν πως υπάρχει ασφυκτική πίεση από οικονομικούς παράγοντες για να μένει όσο το δυνατόν περισσότερες μέρες ανοιχτό το φαράγγι εις βάρος της ασφάλειας των επισκεπτών, ενώ αναφέρονται διεξοδικά σε όσα συνέβησαν την περασμένη Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου, κάνοντας ξεκάθαρα λόγο για «ψέματα» από τους αρμοδίους.
Οι αυτοψίες
«Διαβάζουμε για ξαφνικό μπουρίνι, για τοπικό φαινόμενο που δεν είχε προβλεφθεί. Ψέματα! Εκείνη τη μέρα έβρεξε σε όλον τον νομό Χανίων. Ηταν “τοπικό” φαινόμενο, αλλά για έναν ολόκληρο νομό! Στις 7 το πρωί εκείνης της μέρας βλέπαμε σε πολλές ιστοσελίδες πρόγνωσης καιρού ότι από τις 12 θα έχουμε καταιγίδες» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Εργαζομένων.
Πάντως από την πλευρά της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όσο και από τις δηλώσεις των αρμοδίων μετά τις αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή, από την πρώτη στιγμή έγινε προσπάθεια να τονιστεί πως επρόκειτο για ξαφνικό γεγονός που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.
«Αυτό που βλέπουμε σε μια εφαρμογή στο κινητό αφενός δεν είναι από τα επίσημα στοιχεία της ΕΜΥ, αφετέρου δεν συνεπάγεται πως οδηγεί σε αυτόματο κλείσιμο του φαραγγιού» δηλώνει ο Μανώλης Λέκκας, μετεωρολόγος από τα Χανιά, που στο παρελθόν έχει ασχοληθεί επισταμένα με τις δυνατότητες έγκαιρης πρόγνωσης και προειδοποίησης για τον περιορισμό των απωλειών από τα καιρικά φαινόμενα.
Μπίζνα
Και τα στοιχεία που είχε η ΕΜΥ εκείνο το πρωί ήταν σαφώς κάτω από τα όρια της λήψης έκτακτων μέτρων, όπως τονίζει ο ίδιος. Οι εργαζόμενοι πάντως, που ζουν καθημερινά το φαράγγι, επιμένουν πως και μόνο η ένδειξη για βροχή πρέπει να σημαίνει συναγερμό και κλείσιμο του φαραγγιού, ώστε να προστατεύεται πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη ζωή, κάτι που δεν έγινε την περασμένη Τετάρτη.
«Τη συνέχεια την ξέρετε. Το φαράγγι άνοιξε κανονικά, εμείς πήγαμε στα πόστα μας και η καταιγίδα ήρθε. Οι πέτρες έπεφταν παντού στο μονοπάτι, μια νέα γυναίκα σκοτώθηκε από πτώση βράχου στη θέση Πόρτες, ενώ την ίδια κυριολεκτικά στιγμή μια κατολίσθηση παραλίγο να αποκλείσει τη Νότια Εξοδο. Οπως και πέρσι με τον σεισμό, νιώθουμε εξαιρετικά τυχεροί που δεν θρηνούμε και άλλα θύματα» τονίζουν.
Οι περίπου 35 εργαζόμενοι στη Σαμαριά προσλαμβάνονται από ιδιώτες εργολάβους (και όχι από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, που έχει την ευθύνη του φαραγγιού) και απασχολούνται στην έκδοση εισιτηρίων, ως αγωγιάτες, συντονιστές, επόπτες, καθαριστές, στα συνεργεία συντήρησης της διαδρομής, ενώ μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η αγροτική ιατρός από το Κ.Υ. Σφακίων. Οπως καταγγέλλουν, όλα στο φαράγγι λειτουργούν με βάση την αποκόμιση του μεγαλύτερου δυνατού οφέλους.
Ενώ για να το διασχίσει κανείς χρειάζεται να έχει μια στοιχειώδη φυσική κατάσταση, εντούτοις «θα δεις ανθρώπους ηλικιωμένους, υπέρβαρους, με προβλήματα υγείας, μη ενημερωμένους ή ακόμα και συνειδητά εξαπατημένους, ανθρώπους που είναι αδύνατο να ολοκληρώσουν τη διαδρομή χωρίς τη βοήθειά μας (συνοδεία, μεταφορά με ιπποειδή, διάσωση, ιατρική περίθαλψη)».
Το ρίσκο
«Πάνω από όλα μπαίνουν τα οικονομικά συμφέροντα των τουριστικών γραφείων ολόκληρης της Κρήτης, των ακτοπλοϊκών εταιρειών του νότου των Χανίων, των ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης του Ομαλού και της Αγίας Ρουμέλης, η οποία συντηρείται αποκλειστικά από το φαράγγι. Οπότε, όσο πιο πολλοί τουρίστες τόσο πιο καλά.
Οσο πιο πολλές μέρες είναι ανοιχτό, τόσο μεγαλώνει ο τζίρος τους» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι και προσθέτουν: «Δεν είναι η πρώτη φορά που το φαράγγι ανοίγει με άσχημες καιρικές συνθήκες, παίρνοντας ένα απαράδεκτο ρίσκο ως προς τις ανθρώπινες ζωές, επισκεπτών και εργαζομένων του, μόνο και μόνο για να μην έρθουν κάποιοι “υπεύθυνοι” σε σύγκρουση με τα οικονομικά συμφέροντα, μικρά και μεγάλα, κάποιων άλλων».
Τελικά οι εργαζόμενοι ρωτούν: «Ποιοι έχουν την ευθύνη για τον θάνατο της κοπέλας; Ποιοι έπρεπε να πάρουν την απόφαση να κλείσει το φαράγγι; Τα υπουργεία, η Περιφέρεια, η Πολιτική Προστασία, όλοι μαζί; Ποιος είδε αυτόν τον καιρό και αποφάσισε ότι είναι ασφαλές να μπούνε 1.000 και πλέον άτομα μέσα στο φαράγγι;».
Δόθηκε εντολή να φορέσουν… κράνος οι πυροσβέστες
Για παράλογη και επικίνδυνη διαταγή που δόθηκε τη μοιραία μέρα σε τρεις πυροσβέστες να μπουν στο φαράγγι, παρ’ όλο που είχε ήδη γίνει η ανάσυρση της νεκρής τουρίστριας, κάνουν λόγο τα μέλη της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων. Συγκεκριμένα σε επιστολή της προς τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, η Ενωση αναφέρει πως οι τρεις άντρες διατάχθηκαν να περάσουν όλο το φαράγγι και ενώ άρχιζε ήδη να νυχτώνει για να ελέγξουν αν υπήρχε άλλος περιπατητής. Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι υπάλληλοι του φορέα διαχείρισης πιστοποιούσαν ότι δεν υπάρχει κανείς άλλος.
Τελικά οι πυροσβέστες διέσχισαν όλο το φαράγγι νύχτα, σε μια επιχείρηση που ολοκληρώθηκε στις 11 και μισή το βράδυ, χωρίς φυσικά να βρουν κανέναν, ενώ κατά διαστήματα άκουγαν πέτρες να πέφτουν πάνω από το κεφάλι τους χωρίς να έχουν οπτική επαφή. Οταν ενημέρωσαν για την κατάσταση, οι επικεφαλής τούς έδωσαν εντολές να φορέσουν… κράνος. «Οι πυροσβέστες δεν είναι πρόβατα επί σφαγή» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης, Νίκος Σαρικάκης, τονίζοντας πως από τύχη δεν θρηνήσαμε και άλλα θύματα.