ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ… ΚΛΕΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Δεν κατάλαβαν τίποτα ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο Ρεθύμνου από τη φιλοσοφία και τη δικαιωματική δράση των μελών της LGBTQI+ κοινότητας της Κρήτης, προσχωρώντας σε ομοφοβικές απόψεις που καθόρισαν και τη στάση τους απέναντί τους.

Την ώρα που τα μέλη της κοινότητας διεκδικούν την «ορατότητά» τους στην κοινωνία, μέσω της διοργάνωσης του φεστιβάλ τους σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης και η μεγάλη πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου τούς προέτρεψαν να «κρυφτούν» σε ένα κλειστό γυμναστήριο, σε ένα πολιτιστικό κέντρο, κάπου τέλος πάντων που να μη φαίνονται από τις μητέρες και τα παιδιά του Ρεθύμνου.

Αφορμή για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ήταν το αίτημα που υπέβαλε η οργανωτική επιτροπή του 2ου Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας για την παραχώρηση του Δημοτικού Κήπου του Ρεθύμνου στις 9 και 10 Ιουλίου.

«Οπως ξέρετε, στον δημοτικό κήπο υπάρχει παιδική χαρά και πολλοί γονείς πηγαίνουν εκεί με τα παιδιά τους», είπε προς τα μέλη της συντονιστικής ομάδας ο δήμαρχος.

«Υπάρχουν κάποιες ηλικίες που δεν είναι κατάλληλες για όλα τα θέματα. Δεν θέλω να υπάρξει κακόπιστη κριτική, αλλά να είναι ένα φεστιβάλ για εκείνους που θέλουν να το παρακολουθήσουν», ανέφερε, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, ο κ. Μαρινάκης.

Οι αντιπροτάσεις από την πλευρά του δήμου περιλάμβαναν το κλειστό γυμναστήριο του Ρεθύμνου στην άκρη της πόλης ή τον επίσης κλειστό χώρο εκδηλώσεων στο «Σπίτι του Πολιτισμού».

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου πρότεινε ακόμα και να δώσουν μία μέρα παραπάνω και να γίνει τριήμερο το φεστιβάλ ορατότητας, αρκεί να είναι σε κλειστό χώρο.

Ως ύστατη λύση προτάθηκε η διοργάνωση στον ανοιχτό χώρο του δημοτικού κήπου, αλλά μόνο το βράδυ από τις 9 έως τις 12, πρόταση που επίσης απορρίφθηκε από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας.

Μάταια τα μέλη της συντονιστικής ομάδας προσπαθούσαν να πείσουν πως δεν νοείται φεστιβάλ ορατότητας σε κλειστό χώρο ή μόνο τη νύχτα.

Τελικά το συμβούλιο απέρριψε το αίτημα παραχώρησης, με μόνο πέντε συμβούλους να διαχωρίζουν τη θέση τους (Μπιρλιράκη, Ανδρουλάκης, Πολοπετράκης, Σταράκης και Μανουσογιάννης).

«Πόσοι ακόμα Γιακουμάκηδες;»

Σε ανακοίνωση της συντονιστικής ομάδας του φεστιβάλ τονίζεται πως η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έρχεται σε αντίθεση με την ελληνική νομοθεσία, με σχετικές εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη αλλά και με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για υποκρισία και για μια απόφαση που ελήφθη χωρίς επιχειρηματολογία και μόνο με αναπαραγωγή ομοφοβικών, σεξιστικών, τρανσφοβικών, πατριαρχικών λόγων.

Μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση των μελών της ομάδας αναφέρεται:

«Τα ζητήματα φύλου και σεξουαλικότητας που ανοίγει το φεστιβάλ δεν αφορούν μόνο την LGBTQI+ κοινότητα, αλλά όλους τους ανθρώπους που μεγαλώνουν στην πατριαρχική κοινωνία και καταπιέζονται από τα κυρίαρχα πρότυπα. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να ανοίξουν σε κάθε σχολείο, καφενείο και παιδική χαρά. Πόσοι Γιακουμάκηδες, πόσοι βιασμοί και δολοφονίες χρειάζονται για να αντιληφθούν την έμφυλη βία; Δεν μπορεί παρά να είναι υποκριτικό το σοκ και η ευαισθητοποίηση για όλα αυτά από φορείς που την επόμενη στιγμή φιμώνουν και εξοστρακίζουν ένα φεστιβάλ που μιλάει για το σώμα, το φύλο, τη σεξουαλικότητα».

Για τον φόβο δημιουργίας επεισοδίων από εχθρικά διακείμενους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, που διατυπώθηκε κατά κόρον στο δημοτικό συμβούλιο, τα μέλη της συντονιστικής ομάδας τονίζουν πως την προσωπική τους ασφάλεια έχουν μάθει πολύ καλά να τη διαφυλάσσουν καθημερινά, ενώ χαρακτηρίζουν υποκριτικό το ενδιαφέρον τη στιγμή που κάποιοι από τους ίδιους τους δημοτικούς συμβούλους κατά την αποχώρηση των μελών του συντονιστικού από τη συνεδρίαση έφτασαν να απειλούν τη σωματική τους ακεραιότητα.

Το θέμα προφανώς δεν κλείνει με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς από τα μέλη της συντονιστικής ομάδας του LGBTQI+ Pride γίνεται κάλεσμα για συλλογή υπογραφών υποστήριξης του συγκεκριμένου αιτήματος, δηλώνοντας πως θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τον δημόσιο χώρο που τους ανήκει, για την ελευθερία των σωμάτων και των επιθυμιών τους.

Δείτε εδώ τηνπλατφόρμα συνυπογραφής τηςσυντονιστικής ομάδας του LGBTQI+ Pride.

(Κεντρική φωτογραφία: Οι αντιπροτάσεις από την πλευρά του δήμου περιλάμβαναν το κλειστό γυμναστήριο του Ρεθύμνου. *EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 30.03.2016