ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μέχρι το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έφτασαν οικάτοικοι του Ηρακλείου, καταγγέλλοντας την εξόφθαλμη στάση του Δήμουσε σχέση με τον έλεγχο των νυχτερινών καταστημάτων. Σε συνεχείς τουςκαταγγελίες, οι «Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης» αναφέρονται πλέον σεπρονομιακή μεταχείριση των νυχτερινών καταστημάτων από την πλευρά τουΔήμου, ενώ στρέφονται ευθέως κατά των προϊσταμένων του για τηνουσιαστική απενεργοποίηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και τηναυθαιρεσία και κωλυσιεργία του Τμήματος Αδειοδοτήσεων (που πρέπει ναεκδώσει απόφαση σφράγισης του καταστήματος και να την προωθήσει στηδημοτική αστυνομία).

«Ροκανίζουν προκλητικά το χρόνο με διάφορεςδικαιολογίες, ενώ η ασυδοσία των μαγαζιών συνεχίζεται εις βάρος τηςυγείας και της ηρεμίας μας», λέει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία Κουβίδη εκμέρους της ομάδας πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η επιτροπή επρόκειτο νασυνεδριάσει στις 9 Ιουνίου έχοντας στην ημερήσια διάταξη 18 εισηγήσειςγια οριστική αφαίρεση άδειας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος(σ.σ. για καταστήματα που έχουν συμπληρώσει τρεις καταγεγραμμένεςπαραβάσεις από την αστυνομία). Ωστόσο, η συζήτηση επί τωνσυγκεκριμένων θεμάτων αναβλήθηκε για τρίτη φορά, καθώς αρκετοί απότους καταγγελλόμενους επικαλέστηκαν κώλυμα των δικηγόρων τους λόγω τηςσυνεχιζόμενης αποχής του κλάδου τους.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οιπολίτες, η συγκεκριμένη επιτροπή δεν είναι δικαστήριο για να στέκει οσυγκεκριμένος ισχυρισμός.

«Είναι ισχυρισμός παντελώς έωλος, η Επιτροπήδεν είναι δικαστήριο, δεν μπορεί να αναβάλλεται η συνεδρίαση, αποτελείσαφή προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς του δήμου η συγκεκριμένηδικαιολογία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Βλοντάκης εκ μέρους τωνπολιτών κατά της Ηχορύπανσης.

Από την πλευρά του δήμου ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Γιάννης Ρασούλης,δηλώνει στην «Εφ.Συν.» πως σε επίπεδο Ηρακλείου η αποχή των δικηγόρωνέχει λήξει και την προσεχή Τρίτη θα παρθούν επιτέλους οι αποφάσεις τηςεπιτροπής για τις 18 περιπτώσεις παρανομιών. Ωστόσο και ο ίδιοςαναφέρεται στο γαϊτανάκι γραφειοκρατίας που ακολουθεί ακόμα και μιααπόφαση για σφράγισμα καταστήματος.

«Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωήςεισηγείται στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο παίρνει και την τελικήαπόφαση. Πολύ συχνά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων προσφεύγουν σταδικαστήρια ζητώντας (και παίρνοντας) αναστολή εφαρμογής της απόφασηςώστε να συμμορφωθούν σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ως προς τιςπαραβάσεις τους».

Με αυτό τον τρόπο βέβαια, πρακτικά παρέρχεται όλη ηθερινή περίοδος, με τα καταστήματα να λειτουργούν κανονικά και στηδιαπασών εις βάρος των κατοίκων. «Εφόσον υπάρχει απόφαση του Δήμου γιασφράγιση καταστήματος θα πρέπει να εκτελεστεί άμεσα», λέει στην«Εφ.Συν.» η Κατερίνα Μαστοράκη εκ μέρους των πολιτών κατά τηςΗχορύπανσης.

Καταγγελίες πόρτα-πόρτα

Η μάχη των κατοίκων του Ηρακλείου για το δικαίωμα στην ποιότητα ζωήςδίνεται πλέον για κάθε περίπτωση καταστήματος ξεχωριστά, εμπλέκοντάςτους σε έναν ατέλειωτο κύκλο γραφειοκρατίας. Στις 30 Ιουνίου οιΠολίτες κατά της Ηχορύπανσης είχαν προχωρήσει σε επώνυμη καταγγελίαγια συγκεκριμένο κατάστημα της παραλιακής λεωφόρου της πόλης (BOGART)το οποίο ήδη από τις 4 Ιουνίου είχε διαπιστωθεί πως λειτουργεί χωρίςάδεια μετά από έλεγχο της αστυνομίας.

Η αυτοψία της αστυνομίας οδήγησε σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στονεισαγγελέα με κοινοποίηση και στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων και ΕμπορικώνΔραστηριοτήτων του δήμου Ηρακλείου. Από την πλευρά του δήμου χάθηκεένας ολόκληρος μήνας περιμένοντας την επίσημη (μέσω ταχυδρομείου)κοινοποίηση της αναφοράς (παρόλο που εστάλη και με φαξ από τοαστυνομικό τμήμα) και όταν επιτέλους αυτή έφτασε και καταχωρήθηκεαρμοδίως, το Τμήμα Αδειοδότησης ισχυρίστηκε –ψευδώς- πως υπάρχει νόμοςο οποίος προβλέπει 15 μέρες περιθώριο στους καταγγελλόμενους.

Μετά τηδημοσιοποίηση της συγκεκριμένης περίπτωσης ο γενικόςγραμματέας του δήμου Αντώνης Περαντωνάκης επικοινώνησε με τουςκατοίκους και διαβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή πως το θέμα θαλυθεί, εντός το πολύ πέντε ημερών. Οι πέντε ημέρες παρήλθαν χωρίςκαμία εξέλιξη. Το εν λόγω κατάστημα συνεχίζει να λειτουργεί ενώ γιααύριο έχει ανακοινωθεί μεγάλη μουσική εκδήλωση.

«Στο δήμο Ηρακλείου έχει καθιερωθεί ένα νέο εθιμικό δίκαιο για τα νυχτερινά καταστήματα,το οποία με παρελκυστικές τακτικές και γραφειοκρατικό “κρυφτό” οδηγείοι όποιες ποινές να επιβάλλονται στο τέλος της τουριστικής σεζόν, ότανπια οι παρανομούντες έχουν αποκομίσει υπέρογκα κέρδη», αναφέρουν στηνκαταγγελία τους οι Πολίτες κατά της Ηχορύπανσης

«Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια στα καταστήματα να έρθουν με τιςοικογένειες και τα παιδιά τους να μείνουν στα σπίτια μας… Να δουν πώςείναι να πηγαίνουν στις δουλειές τους και τα παιδιά στο σχολείο μετά από απανωτά υποχρεωτικά ξενύχτια μετά μουσικής», λέει στην «Εφ.Συν.» οΣπύρος Παπαρούλης, μέλος των πολιτών κατά της ηχορύπανσης.

(Κεντρική φωτογραφία: *EUROKINISSI).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 06.07.2016