+

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΚΑΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ… ΔΡΟΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ

Ενα σίριαλ μεθοδεύσεων και παραβλέψεων από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για να μπουν με το ζόρι οι ανεμογεννήτριες στον αρχαιολογικό χώρο της Επισκοπής στην Ιεράπετρα. Μια συλλογή άρθρων για ένα θέμα που αποκάλυψε ότι η αυστηρότητα της αρχαιολογικής νομοθεσίας πάει περίπατο αν είστε επενδυτές σωτήρες και αν η πολιτεία θέλει οπωσδήποτε να σας βοηθήσει.

Τα πέντε άρθρα παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά και περιλαμβάνουν:
1 – Τις παραλείψεις της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων που βλέπει ως «επιφανειακούς καθαρισμούς» το άνοιγμα δρόμων στην κορυφή του λόφου της Επισκοπής.
2 – Τις διαπιστώσεις των παρανομιών στο χαμηλότερο σημείο του αρχαιολογικού χώρου και την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς
3 – Την μεθόδευση της υπουργού Λίνας Μενδώνη για άμεση συζήτηση στο ΚΑΣ της προσφυγής που έκανε η εταιρία μετά τις διαπιστώσεις των παρανομιών της.
4 – Την απάντηση της υπουργού στο δημοσίευμα για τις μεθοδεύσεις της και την ανταπάντηση από μέρους μου.
5 – Την τελική απόφαση του ΚΑΣ που προκλητικά διαπιστώνει την παρανομία αλλά επιτρέπει στην εταιρία να συνεχίσει το έργο της

1 – Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων

Υπουργός Πολιτισμού και… επενδύσεων

Δημοσίευση στην «Εφ.Συν.»: 11.05.2020

Για σκανδαλώδη εύνοια προς τους επενδυτές των αιολικών πάρκων καταγγέλλουν κάτοικοι της Ιεράπετρας την ηγεσία και τις τοπικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ως προς την εγκατάσταση τεσσάρων ανεμογεννητριών ύψους 90 μέτρων δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους στην περιοχή «Ισθμός». Χθες κάτοικοι της περιοχής συγκεντρώθηκαν στο σημείο όπου πρόκειται να εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες, μετά από πληροφορίες ότι αυτές έχουν ήδη φτάσει με πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου και τις επόμενες ημέρες πρόκειται να μεταφερθούν στην περιοχή τους.

Για το θέμα, που ανέδειξε και τον περασμένο Οκτώβριο η «Εφ.Συν.», οι κάτοικοι κατέθεσαν προσφυγή προς το υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλοντας πως οι ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν σε απόσταση αναπνοής από πολύ γνωστούς αρχαιολογικούς χώρους, όπως της Βασιλικής, της Παχιάς Αμμου και του Χαλασμένου, ενώ θα έχουν οπτική επαφή με άλλες θέσεις όπως ο λόφος «της Αφροδίτης το Κεφάλι», που απέχει 200 μέτρα, ή το φρούριο της Καζάρμας, που βρίσκεται στον απέναντι λόφο.

Οι κάτοικοι χαρακτηρίζουν περίεργη την… αβλεψία της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσας Σοφιανού, που δεν αντέδρασε για τη σχεδιαζόμενη επένδυση μέσα στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο ακόμα και όταν οι επενδυτές παραβίασαν τους όρους της άδειας προκαταρκτικών εργασιών. Συγκεκριμένα, αν και απαγορευόταν ρητά η διάνοιξη δρόμων, εντούτοις ανοίχτηκαν δρόμοι μήκους 350 μέτρων ώς την κορυφή του λόφου. Τότε, η κ. Σοφιανού δήλωνε πως δεν επρόκειτο για δρόμους αλλά για «επιφανειακό καθαρισμό».

Εικόνα από παράνομη διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

Λευκή επιταγή

Με την εκτίμηση αυτή είχε διαφωνήσει η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά, που έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων και παρέπεμψε το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για πιο ενδελεχή έρευνα. Τη λύση για τους επενδυτές έδωσε η αλλαγή κυβέρνησης, καθώς η νέα υπουργός, Λίνα Μενδώνη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, λόγω «μη ύπαρξης νέων στοιχείων», δίνοντας στην ουσία λευκή επιταγή για τη συνέχιση των εργασιών εις βάρος των αρχαιοτήτων.

«Σε αυτή την υπόθεση οι αρχαιολογικές υπηρεσίες έχουν κάνει ό,τι μπορούν για να προστατέψουν την επένδυση αντί για τα μνημεία», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας. «Φανταστείτε ότι σε τοπικό επίπεδο η γνωμοδότηση για τη μη οπτική όχληση δόθηκε τηλεφωνικά, χωρίς αυτοψία, η διάνοιξη των δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου έγινε με προσχηματική παρουσία ενός ανειδίκευτου φύλακα και όλα αυτά τα επιτρέπει η τοπική έφορος και τα εγκρίνει η ίδια η υπουργός Πολιτισμού» προσθέτει ο ίδιος, τονίζοντας πως έχει ήδη ενημερωθεί για τις παρατυπίες η Εισαγγελία Λασιθίου.

Ομόφωνες αποφάσεις κατά της εγκατάστασης του αιολικού πάρκου εξέδωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ιεράπετρας και πολλοί τοπικοί φορείς, ενώ οι κάτοικοι περιφρουρούν την περιοχή δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά και εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

2 – Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία

Το ΥΠΠΟ επιτέλους «είδε» τα αρχαία

Οι δρόμοι στον αρχαιολογικό χώρο που η Εφορεία Αρχαιοτήτων έβλεπε ως «επιφανειακούς καθαρισμούς». στην ένθετη φωτογραφία η προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου Χρύσα Σοφιανού, η οποία πλέον μιλά για κήρυξη Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης στην περιοχή.    ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 27.05.2020, 13:36

Δημοσίευση «Εφ.Συν.»: 27.05.2020

Σε πλήρη μεταστροφή εξαναγκάστηκαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού μετά τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ιεράπετρας για τις ανεμογεννήτριες εντός αρχαιολογικού χώρου στην Επισκοπή. Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου ανακοίνωσε πως υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη διάνοιξη δρόμων εντός του αρχαιολογικού χώρου από την επενδυτική εταιρεία, ενώ έστειλε ήδη σήμα αναστολής των εργασιών.

Το περίεργο είναι πως η παρανομία που εντόπισε η υπηρεσία αφορά τις παράνομες διανοίξεις που έγιναν επί του υπάρχοντος χωμάτινου δρόμου, χαμηλά και πολύ μακριά από το επίμαχο σημείο, ενώ επί μήνες έχει κάνει τα «στραβά μάτια» όταν διανοίγονταν καινούργιοι δρόμοι, μήκους 350 μέτρων και πλάτους 4-5 μέτρων, μέχρι την κορυφή του λόφου όπου επρόκειτο να τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Τότε η προϊσταμένη Χρύσα Σοφιανού αντί για δρόμους έβλεπε «επιφανειακούς καθαρισμούς».

Ακόμα πιο ενδιαφέρουσες είναι οι δηλώσεις της κ. Σοφιανού σε τοπικά μέσα ενημέρωσης αλλά και προς τους πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν την περασμένη Τετάρτη έξω από το γραφείο της, ότι μελετάται σοβαρά η κήρυξη Αρχαιολογικής Ζώνης Α’ στη συγκεκριμένη περιοχή για να αποτραπεί στο μέλλον οποιαδήποτε οικοδομική εργασία.

Ωστόσο, το εύλογο ερώτημα που θέτουν οι κάτοικοι είναι πώς είναι δυνατόν να εξετάζεται η κήρυξη Α’ Ζώνης, να έχει δηλαδή η περιοχή τόσο μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, και εντούτοις να έχει δοθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία η αρχική άδεια για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Πώς είναι δυνατόν η ίδια η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να έχει παρέμβει για να αφαιρέσει το θέμα από την αρμοδιότητα του ΚΑΣ (όπου το είχε παραπέμψει η προκάτοχός της Μυρσίνη Ζορμπά), τη στιγμή που, όπως αποκαλύπτεται, σχεδιάζεται η οριοθέτηση Α’ Ζώνης, δηλαδή ζώνης ύψιστης προστασίας, ανάλογης με τους αρχαιολογικούς χώρους της Κνωσού, της Φαιστού κτλ.

Προφανώς, δεν απέκτησαν ξαφνικά παραπάνω σημασία οι αρχαιότητες της περιοχής. Προφανώς έπαιξαν ρόλο οι δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων και η δημοσιότητα που πήρε το θέμα (και στην «Εφ.Συν.»).

«Χαιρετίζουμε τη δήλωση της κυρίας Σοφιανού και την εφαρμογή του νόμου. Με ιδιαίτερη χαρά ακούσαμε πως είναι στα σχέδια της Υπηρεσίας η κήρυξη Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης στην περιοχή. Εδώ και χρόνια παλεύουμε για τη δημιουργία στην περιοχή ενός αρχαιολογικού πάρκου αντί για το πάρκο των ανεμογεννητριών που θέλουν να φυτέψουν οι επενδυτές», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της επιτροπής κατοίκων.

Η ανάκληση της έγκρισης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην ουσία ακυρώνει και τη συνολική άδεια του έργου που έχει δοθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης καθώς, όπως ρητά αναφέρεται, η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν προαπαιτούμενη για την αδειοδότηση της επένδυσης. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι της περιοχής καλούν και τον Δήμο της Ιεράπετρας να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Αν και πριν από έναν χρόνο το Δημοτικό Συμβούλιο είχε λάβει ομόφωνα αρνητική απόφαση για τη χωροθέτηση του αιολικού πάρκου, στο μεταξύ ο Δήμος εμφανιζόταν να ανέχεται τις εργασίες στην περιοχή του. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης δήλωνε πως «ο νόμος είναι πάνω απ’ όλους» και οφείλει να τον σεβαστεί, καθώς οι ανεμογεννήτριες έχουν πάρει όλες τις άδειες. «Θα σεβαστεί εξίσου τον νόμο και τώρα που ανακλήθηκε η άδεια;» διερωτώνται οι δημότες του.

3 – Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη

Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη

Δημοσίευση «Εφ.Συν»: 01.06.2020

Απίστευτες μεθοδεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προς όφελος των επενδυτών και εις βάρος του αρχαιολογικού νόμου καταγγέλλουν οι κάτοικοι του Λασιθίου σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας. Παρά τις παράνομες διανοίξεις δρόμων, που συνιστούν παράβαση των όρων της άδειας του αιολικού πάρκου, οι εργασίες διακόπηκαν μεν, αλλά η άδεια δεν ανακλήθηκε.

Αντίθετα, η εταιρεία καταθέτει προσφυγή η οποία συζητείται στο ΚΑΣ μέσα σε διάστημα μόλις 8 ημερών. Οι κάτοικοι υπενθυμίζουν με νόημα πως η κ. Μενδώνη δεν είχε επιτρέψει να συζητηθεί στο ΚΑΣ αντίστοιχη δική τους προσφυγή για το ίδιο θέμα.

Το ιστορικό

Πριν από δύο χρόνια η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου έδωσε έγκριση υπό όρους για τοποθέτηση αιολικού πάρκου στον Ισθμό Ιεράπετρας στην εταιρεία «Κ. Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Ανδρέας Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ». Επί αυτής της έγκρισης οι κάτοικοι κατέθεσαν ιεραρχική προσφυγή καταγγέλλοντας πως πλήττονται άμεσα οι αρχαιότητες της περιοχής. Η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά παρέπεμψε την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Οι κάτοικοι περίμεναν επί οκτώ μήνες να δουν την προσφυγή τους να συζητείται στο ΚΑΣ ενώ μεσολάβησαν οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης.

Τελικά τον Οκτώβριο του 2019 η νέα υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη απέσυρε το θέμα από το ΚΑΣ, καθώς «δεν είχαν προκύψει νέα στοιχεία», δίνοντας το ελεύθερο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η επένδυση παρ’ όλο που πλήττονταν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι.

Πριν από λίγες μέρες η εταιρεία υπέπεσε σε σοβαρή παράβαση των όρων της άδειας που της είχε χορηγηθεί καθώς προχώρησε στην παράνομη διάνοιξη και διαπλάτυνση δρόμων σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων μετά τις καταγγελίες των κατοίκων αναγκάστηκε να διατάξει τη διακοπή των εργασιών ενώ υπέβαλε και μηνυτήρια αναφορά κατά της εταιρείας, «ξεχνώντας» όμως να άρει αυτοδίκαια και την αρχική έγκριση, όπως προβλέπεται από τον νόμο.

Αυτή τη φορά οι επενδυτές υπέβαλαν από την πλευρά τους ιεραρχική προσφυγή στο υπουργείο Πολιτισμού (στις 25/5), προσπαθώντας να ανατρέψουν την απόφαση για διακοπή των εργασιών. Προς μεγάλη έκπληξη των κατοίκων αυτή τη φορά η προσφυγή όχι μόνο δεν ανακόπηκε από την υπουργό, όχι μόνο δεν έμεινε επί μήνες στα συρτάρια του υπουργείου αλλά ως εκ θαύματος περιλήφθηκε στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης συνεδρίασης του ΚΑΣ που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη, μόλις οκτώ μέρες μετά την υποβολή της.

«Θα μας βρουν μπροστά τους»

«Υπάρχει σαφής πολιτική εντολή ώστε οι διανοίξεις δρόμων να ονομάζονται “καθαρισμοί μονοπατιών”, αρχαιολογικοί χώροι να… εξαφανίζονται και ξαφνικά να χάνουν την οπτική επαφή με τις ανεμογεννήτριες, διαπλατύνσεις δρόμων να αποσιωπώνται και με σκανδαλώδη νομικά τερτίπια να ευνοούνται οι επενδυτές. Θα αντιδράσουμε με κάθε μέσο. Ήδη η διαδικτυακή μας καμπάνια έχει συγκεντρώσει 2.400 υπογραφές. Μόνο όλοι μαζί ενωμένοι θα σταματήσουμε την καταλήστευση του τόπου μας. Θα συναντήσουν δυσάρεστες εκπλήξεις», διαμηνύει μέσω της «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Τομαδάκης, μέλος της Επιτροπής Πολιτών Ιεράπετρας.

4 – Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη

Ιδού η αλήθεια, κυρία Μενδώνη

Δημοσίευση «Εφ.Συν.»: 02.06.2020

Ανακοίνωση σε υψηλούς τόνους σχετικά με χθεσινό μας δημοσίευμα για τις διαδικασίες που έχει ακολουθήσει η κ. Μενδώνη σε σχέση με την επένδυση του αιολικού πάρκου σε περιοχή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στον Ισθμό Ιεράπετρας εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού. Το κείμενο της μακροσκελούς ανακοίνωσης ξεκινά με τη φράση: «Εχοντας αναλάβει εργολαβικά η Εφημερίδα των Συντακτών την κατασκευή fake news, εγκαλεί, σε δημοσίευμά της με τίτλο “Προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη”, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη».

Χθες δημοσιεύσαμε καταγγελίες κατοίκων για διακριτική μεταχείριση της εταιρείας των επενδυτών. Συγκεκριμένα γράφαμε πως όταν οι κάτοικοι προσέφυγαν κατά της αδειοδότησης του έργου, τότε η κ. Μενδώνη ανακάλεσε την παραπομπή στο ΚΑΣ, ενώ όταν η εταιρεία προσέφυγε μετά την εντολή διακοπής εργασιών, τότε το θέμα τέθηκε σε χρόνο-εξπρές οκτώ ημερών στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ (συζητείται σήμερα).

Το δημοσίευμα της ΕΦΣΥΝ την 01.06.20


Στην ανακοίνωση του υπουργείου εκτίθεται αναλυτικά το ιστορικό των αδειοδοτήσεων του έργου από το 2017 (το οποίο προφανώς δεν αμφισβητήσαμε) ενώ για την επίμαχη απόσυρση της προσφυγής των κατοίκων από το ΚΑΣ, αναφέρεται:

«Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι “επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο”».

Φυσικά η κ. Μενδώνη, διά του γραφείου Τύπου, δεν απαντά στο γιατί δεν επέτρεψε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να διαπιστώσει πραγματικά ότι δεν υπήρχε καμία βλάβη, τη στιγμή που οι κάτοικοι δημοσίευαν συνεχώς νέα στοιχεία καταγγέλλοντας ότι όχι μόνο πλήττονται άμεσα σημαντικές αρχαιότητες, αλλά ότι υπάρχει και οπτική επαφή με πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους (κάτι που απαγορεύεται ρητά).

Μηνυτήρια αναφορά

Φτάσαμε μάλιστα πριν από λίγες ημέρες η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου, Χρύσα Σοφιανού, να μιλά για ενδεχόμενο κήρυξης Α’ Αρχαιολογικής Ζώνης σε όλη την περιοχή, δηλαδή αναγνώρισής της ως ύψιστης αρχαιολογικής σημασίας, κάτι που δεν θα επέτρεπε όχι ανεμογεννήτριες αλλά ούτε αγροτικές εργασίες. Εν τούτοις, ακόμα το υπουργείο ισχυρίζεται πως δεν θίγονται αρχαιότητες. Αν ήταν τόσο προφανές ότι οι κάτοικοι είχαν άδικο, γιατί δεν μπορούσε να το διαπιστώσει και το ΚΑΣ, το ανώτατο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας επί θεμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος;

Αντίθετα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού αποφεύγεται κάθε απάντηση για τη σπουδή των τελευταίων ημερών στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή της ιεραρχικής προσφυγής των επενδυτών όταν διαπιστώθηκε πως παρανόμως διαπλάτυναν δρόμους και (ορθά) τους επιβλήθηκε διακοπή εργασιών. Τώρα γιατί άραγε δεν είναι αρκετή η βεβαίωση της υπηρεσίας του υπουργείου, που διαπιστώνει την παράβαση, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια η υπηρεσία έχει υποβάλει και μηνυτήρια αναφορά στο αστυνομικό τμήμα Ιεράπετρας για τη διακοπή των εργασιών; Δεν είναι σαφής η παρανομία;

Γιατί σε αυτή την περίπτωση πρέπει να γνωμοδοτήσει το ΚΑΣ στην προσφυγή της εταιρείας που ζητά άρση των κυρώσεων και μάλιστα σε χρόνο-ρεκόρ, μόλις οκτώ μέρες από την υποβολή της προσφυγής; Και τι θα εξετάσει το ΚΑΣ; Αν έγινε ή δεν έγινε η παρανομία; Δεν είναι σαφές αυτό από τα πραγματικά γεγονότα που βεβαιώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου; Και, πολύ περισσότερο, γιατί δεν έχει αρθεί αυτοδίκαια η άδεια εργασιών από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, όπως ρητά ορίζει ο νόμος σε περίπτωση παράβασης των όρων της; Επί όλων αυτών, ενώ θα περιμέναμε με ενδιαφέρον απαντήσεις από το υπουργείο Πολιτισμού, εντούτοις τηρείται σιγή ιχθύος.

Στο τέλος της ανακοίνωσης αμφισβητείται ευθέως η ταυτότητα των κατοίκων που αντιδρούν στο αιολικό έργο στην Ιεράπετρα. Συγκεκριμένα το υπουργείο επικαλείται επιστολές που έστειλαν κάποιοι άλλοι κάτοικοι της περιοχής, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Κοινότητας του Κάτω Χωριού, τασσόμενοι υπέρ της επένδυσης και αναφέροντας: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ισα ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».

Αριστος υπερασπιστής

Ως μόνο σχόλιο μπορούμε να πούμε πως πραγματικά η εταιρεία των αιολικών δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερο υπερασπιστή από το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού. Το ρεπορτάζ από την περιοχή για το πώς εκμαιεύτηκαν αυτές οι επιστολές (για να χρησιμοποιηθούν μεταξύ άλλων και στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ), με τι προσωπικά ανταλλάγματα και με ποιες υποσχέσεις είναι όντως πλούσιο. Το να χρησιμοποιούν τις επιστολές οι υπέρμαχοι του έργου και η ίδια η εταιρεία είναι λογικό στο πλαίσιο της παράταξης των «όπλων» κάθε πλευράς. Το να τις χρησιμοποιεί το υπουργείο Πολιτισμού για να χρυσώσει την «αβλεψία» ως προς την προσβολή των αρχαιολογικών χώρων είναι πράγματι αξιοπερίεργο…

Η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ καταλήγει: Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από την Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία». Εμείς απαντούμε πως μόνος άξονας στην κριτική μας είναι το ρεπορτάζ μας. Για τα υπόλοιπα κρίνουν οι αναγνώστες.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Υπουργείου Πολιτισμού:

Απάντηση στα fake news της Εφ.Συν.

Έχοντας αναλάβει εργολαβικά η Εφημερίδα των Συντακτών την κατασκευή fake news, εγκαλεί, σε δημοσίευμά της με τίτλο «προκλητικά υπέρ των εργολάβων η Λίνα Μενδώνη», την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι κάτοικοι του Λασιθίου σε σχέση με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας «καταγγέλλουν απίστευτες μεθοδεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού προς όφελος των επενδυτών και εις βάρος του αρχαιολογικού νόμου». Ιδού, τα πραγματικά γεγονότα:

  • Στις 7 Νοεμβρίου 2017 η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης γνωμοδότησε υπέρ της εγκατάστασης του Αιολικού Σταθμού, διότι «στην προτεινόμενη θέση δεν εντοπίστηκαν κτίσματα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που να προστατεύονται από τις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου».
  • Στις 7 Δεκεμβρίου 2017 δόθηκε η έγκριση (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΕΦΑΛΑΣ/526117/342871/5190/7-12-2017) κατασκευής του έργου από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, μετά από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης.
  • Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018 η Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου ενέκρινε εκ νέου την κατασκευή του έργου με μικρή τροποποίηση του αριθμού των ανεμογεννητριών και της ισχύος.

Οι παραπάνω αποφάσεις της ΕΦΑ εκδόθηκαν, επειδή «η εγκατάσταση του έργου δεν προκαλούσε άμεση ή έμμεση βλάβη στον αρχαιολογικό χώρο Ισθμού Ιεράπετρας».

  • Στις 31 Οκτωβρίου 2018 το έργο νομίμως αδειοδοτήθηκε με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης (Αρ.πρωτ.2912/81690/31-10-2018).
  • Στις 19 Δεκεμβρίου 2018 ακολούθησε και νέα απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης με παράταση της άδειας εγκατάστασης.
  • Με την απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (788/2018), χορηγήθηκε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Στις 15 Φεβρουαρίου 2019 η συλλογικότητα προσέφυγε ενώπιον του τέως υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη κατά των αποφάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.
  • Στις 19 Απριλίου 2019 εκδόθηκε απόφαση του τέως υπουργού ΠΕΝ κ. Γ. Σταθάκη και του αναπληρωτή υπουργού κ. Σ. Φάμελλου, με την οποία απορρίφθηκε η προσφυγή του εν λόγω συλλογικότητας.
  • Στις 13 Ιουνίου 2019, μετά από ιεραρχική προσφυγή συλλογικότητας κατά της τελευταίας απόφασης της ΕΦΑ Λασιθίου προς το ΥΠΠΟΑ, η τέως ΓΓ πρότεινε την παραπομπή του θέματος στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Η τέως υπουργός Μ. Ζορμπά παρέπεμψε την προσφυγή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -μετά από 20 μέρες- την 1η Ιουλίου 2019, ήτοι την εβδομάδα των εκλογών!
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μετά από υπηρεσιακό σημείωμα που της υπεβλήθη από τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, το οποίο υπεγράφετο και από τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων κ. Π. Αδάμ-Βελένη, ανακάλεσε την παραπομπή του θέματος στο ΚΑΣ, διότι η αρμόδια υπηρεσία επιβεβαίωσε ότι «επρόκειτο για νομίμως αδειοδοτημένο έργο το οποίο δεν προκαλούσε βλάβη στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο».

Στο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρεται ότι «καταγγέλλουν οι κάτοικοι την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στον ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο του Ισθμού Ιεράπετρας».

Ιδού τα αληθή γεγονότα:

  • Στις 26 Μαΐου 2020 ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας «Κάτω Χωριού» του Δήμου Ιεράπετρας κ. Εμμανουήλ Πυργιωτάκη, απέστειλε επιστολή στην κ. Χρύσα Σοφιανού, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου στην οποία μεταξύ άλλων δηλώνει: «Κανείς κάτοικος του χωριού, εκτός από τα λίγα αυτά άτομα, δεν είναι αντίθετος στην εγκατάσταση του αιολικού πάρκου. Ίσα- ίσα κάποιοι συγχωριανοί μας εργάζονται εκεί και μπορούν ζουν τις οικογένειες τους. Δεν μας ενοχλεί καθόλου και θεωρούμε ότι είναι μια κίνηση ανάπτυξης για την περιοχή μας».
  • Στις 29 Μαΐου 2020, 102 κάτοικοι της περιοχής του «Κάτω χωριού», μεταξύ των οποίων και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, σε υπογεγραμμένη επιστολή τους προς την προϊσταμένη της ΕΦΑ δηλώνουν: «Αν οι άνθρωποι που σας επισκέφτηκαν είναι αυτοί που είδαμε σε φωτογραφίες στα μέσα ενημέρωσης, σας ενημερώνουμε ότι στην πλειοψηφία τους δεν έχουν καμία σχέση με το χωριό και την περιοχή μας. Δεν τους επιτρέπουμε να μιλούν εκ μέρους μας».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δηλώνει ότι «η προσωπική στοχοποίησή της από τη Εφημερίδα των Συντακτών για πολιτικούς λόγους, υπερέβη την κριτική και κατέπεσε στη συκοφαντία».

5 – Το ΚΑΣ άνοιξε… δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο

Το ΚΑΣ άνοιξε... δρόμο για παραβάσεις επενδυτών σε αρχαιολογικό χώρο

Δημοσίευση «Εφ.Συν.»: 09.06.2020

Μια πρωτοφανή απόφαση έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι των προκλητικά ευνοϊκών χειρισμών του υπουργείου Πολιτισμού προς όφελος των εργολάβων αιολικού πάρκου σε αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπετρας.

Ίσως για πρώτη φορά στα χρονικά του ΚΑΣ, το ανώτατο επιστημονικό συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας για θέματα προστασίας των αρχαιοτήτων έκρινε πως η παράβαση των όρων μιας άδειας που έχει χορηγηθεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν συνιστά λόγο διακοπής των εργασιών και ο επενδυτής μπορεί να συνεχίσει κανονικά τη δουλειά του. Φυσικά τέτοιες αποφάσεις θα ήθελαν να έχουν χιλιάδες πολίτες που είδαν την περιουσία τους να παραμένει αναξιοποίητη από την αυστηρή (και σωστά) εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου. Αν όμως είσαι «ευεργέτης επενδυτής», προφανώς το πράγμα αλλάζει…

Τα γεγονότα έχουν ως εξής: Η εταιρεία «Κ.Ι. Σαραντόπουλος Α.Ε. – Ανατολιωτάκης ΑΒΕΕ» έχει λάβει από το 2018 έγκριση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την εγκατάσταση 4 ανεμογεννητριών στα όρια του αρχαιολογικού χώρου στον Ισθμό Ιεράπετρας. Στο σχετικό έγγραφο, που δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», αναφέρονται σαφώς οι όροι υπό τους οποίους δόθηκε εκείνη η έγκριση, και μεταξύ άλλων, στον αριθμό 4, αναγράφεται: «Να μην πραγματοποιηθεί καμιά διάνοιξη ή μεταβολή των υφιστάμενων οδών πρόσβασης».

Πριν από λίγες μέρες, στις 15 Μαΐου, ύστερα από καταγγελίες κατοίκων της περιοχής, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου διαπίστωσε τις παράνομες διανοίξεις δρόμων που έκανε η εταιρεία για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες προς την κορυφή του λόφου. Η προϊσταμένη της Εφορείας, Χρύσα Σοφιανού, υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας στην οποία επί λέξει αναφέρει: «Διαπιστώθηκε η επίστρωση της επιφάνειας του δρόμου με χώμα και σε ορισμένα σημεία η διαπλάτυνσή του, με σκοπό τη βελτίωση της βατότητάς του». Η εταιρεία είχε μεν υποβάλει αίτημα για τη διαπλάτυνση των δρόμων, εν τούτοις προχώρησε χωρίς να περιμένει απάντηση και συνεπώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην ίδια μηνυτήρια αναφορά, τονίζει: «…κάθε εργασία βελτίωσης της βατότητας του υφιστάμενου δρόμου πριν από την έκδοση της σχετικής απόφασης της υπηρεσίας μας είναι παράνομη. Κατόπιν των ανωτέρω υποβάλλουμε μήνυση κατά παντός υπευθύνου για τη διενέργεια εργασιών εντός κηρυγμένου-οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου χωρίς την απαιτούμενη έγκριση της υπηρεσίας μας».

Μάλιστα την ίδια ημέρα εκδόθηκε και Σήμα Διακοπής Εργασιών, όπου επίσης διαπιστώνεται η παράβαση των όρων της έγκρισης του 2018 και μάλιστα τονίζεται επί λέξει: «Επισημαίνουμε ότι η εν λόγω έγκριση είχε χορηγηθεί από πλευράς του Αρχαιολογικού Νόμου και αίρεται αυτοδίκαια σε περίπτωση παράβασης των όρων αυτής». Η έγκριση, όμως, όχι μόνο δεν ήρθη αυτοδίκαια, αλλά αντίθετα η εταιρεία μάλλον επιβραβεύτηκε για την παρανομία της…

Συγχωροχάρτι

Οι επενδυτές, όπως είχαν το δικαίωμα, προσέφυγαν ιεραρχικά επί της απόφασης διακοπής των εργασιών και η προσφυγή τους ήρθε προς συζήτηση στο ΚΑΣ με εντολή της Λίνας Μενδώνη σε χρόνο-ρεκόρ 8 ημερών από την ημέρα της υποβολής της (αντίστοιχες υποθέσεις πολιτών κάνουν μήνες μέχρι να μπουν στην ημερήσια διάταξη). Η υπόθεση εξετάστηκε την Τρίτη και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το Σώμα που λειτουργεί ως αυστηρός θεματοφύλακας της αρχαιολογικής νομοθεσίας και των αρχαιοτήτων εν γένει, έλαβε μια μνημειώδη απόφαση, την οποία έσπευσε μάλιστα να κοινοποιήσει με δελτίο Τύπου το υπουργείο Πολιτισμού.

Αν και τυπικά απορρίπτει την προσφυγή της εταιρείας, διαπιστώνοντας πως υπάρχει εκκρεμοδικία για το θέμα, εν τούτοις δίνει επιτόπου «συγχωροχάρτι» στους επενδυτές αναφέροντας πως «το συγκεκριμένο έργο της αποκατάστασης του δρόμου δεν εμπίπτει στους περιορισμούς της εγκριτικής απόφασης, η οποία αφορά αποκλειστικά τη χωροθέτηση και εγκατάσταση του αιολικού σταθμού, οι εργασίες του οποίου μπορούν να συνεχιστούν».

Με λίγα λόγια: Το να ανοίξεις παράνομα δρόμους σε κηρυγμένο και οριοθετημένο αρχαιολογικό χώρο για να περάσουν οι ανεμογεννήτριες δεν συνιστά λόγο να αρθεί η άδεια που πήρες για τις ίδιες τις ανεμογεννήτριες. Ακόμα κι αν ο νόμος λέει ρητά πως η άδειά σου θα ακυρωθεί αν κάνεις αυτό ακριβώς που έκανες, αν δηλαδή ανοίξεις παράνομα τους δρόμους.

Όχι, μην ελπίζετε, αν δεν είστε «επενδυτές», τέτοια τύχη μάλλον δεν θα έχετε ποτέ στο ΚΑΣ…

Δρόμοι που διαπλατύνθηκαν παράνομα εντός του κηρυγμένου και οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου. 

 Η θέση του λόφου όπου σχεδιάζεται η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών: 
 

 Οι δρόμοι που η αρχαιολογική υπηρεσία βλέπει ως επιφανειακούς καθαρισμούς