+

ΧΤΙΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ

Καταρχάς η είδηση:Το Ηράκλειο, λέει, κάνει και πάλι την αρχή και με απόφαση του Κρητικού υπουργού Γιώργου Σταθάκη ξεμπλοκάρει η υπόθεση των οικοδομικών συνεταιρισμών σε όλη την Ελλάδα. Πρώτος ξεμπλόκαρε ο συνεταιρισμός των ηλεκτρολόγων – εγκαταστατών Ηρακλείου που περιμένουν επί 20 χρόνια να φτιάξουν τα εξοχικά τους σε έκταση 53 στρεμμάτων στη θέση Πλατύβολα Γουβών.

Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε ότι ξεμπλοκάρει (επιτέλους) και ο παρεθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων της ΔΕΗ Νομού Ηρακλείου στην περιοχή Παχειά Άμμος, στην Ελιά του Δήμου Χερσονήσου. (Εδώ στο link, παρατηρήστε πως οι ενδιαφερόμενοι ευχαριστούν μέχρι και τις γραμματείς του υπουργού).

Και χθες ξεμπλόκαρε (πάλι επιτέλους) ο παραθεριστικός οικοδομικός συνεταιρισμός των υπαλλήλων πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και μελών ΤΕΕ-ΤΑΚ στη θέση Καλαμαύκα-Αράπη Κεφάλι του Δήμου Χερσονήσου.

Και για να μην σας τα πολυλογώ, συνολικά 330 παραθεριστικοί οικισμοί «ξεμπλοκάρουν» σιγά σιγά σε όλη την Ελλάδα, ώστε πολλές χιλιάδες στρέμματα γης να μετατραπούν σε εξοχικές ή μόνιμες κατοικίες για κάθε λογής επαγγελματική ομάδα που έχει στην κατοχή της αντίστοιχες εκτάσεις.

Επί ΠΑΣΟΚ χτίστηκε το μισό νησί, επί ΣΥΡΙΖΑ θα χτιστεί και το υπόλοιπο.

Εκτάσεις εκτός σχεδίου φυσικά. Που αν πας να τις χτίσεις μόνος σου, το κτίσμα θα είναι αυθαίρετο. Ενώ αν μαζευτείτε πολλοί μαζί, τότε μπορεί η έκταση να χαρακτηριστεί ΠΕΡΠΟ (δηλαδή «Περιοχή Ειδικά Ρυθμιζόμενης Πολεοδόμησης»).

Και όπου ακούς «ειδικά ρυθμιζόμενης» πάει να πει: Το φέρνουμε από δω, το φέρνουμε από ‘κει και τελικά χτίζεις. (Και μετά μας ψηφίζεις μάλλον – εξάλλου τα ‘παμε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ και επί ΠΑΣΟΚ χτίστηκε όλη η Κρήτη. Άρα στα κανονικά μας είμαστε).

Για να έχετε εικόνα για την Κρήτη οι περιοχές αυτές (οι ΠΕΡΠΟ) είναι 16.400 στρέμματα στο νομό Ηρακλείου, 6.500 στρέμματα στο Λασίθι, 2.810 στρέμματα στα Χανιά και 909 στρέμματα στο Ρέθυμνο. Σύνολο 26.619 στρέμματα κρητικής γης. Πλαγιές, ραχούλες, λιόφυτα, βοσκοτόπια, ξερολιθιές που μπορούν «υπό όρους και προϋποθέσεις» να μετατραπούν σε παραθεριστικές ή και μόνιμες κατοικίες.

– Ρωτάω: Είναι καλό αυτό;

Ναι. Για τους ηλεκτρολόγους – εγκαταστάτες, για τους υπαλλήλους της ΔΕΗ, για τα μέλη του ΤΕΕ-ΤΑΚ του Ηρακλείου προφανώς είναι καλό. Άλλωστε όπως δήλωνε ο πρόεδρος των ηλεκτρολόγων στην εφημερίδα Πατρίδα πριν λίγες μέρες, η πολυπόθητη βεβαίωση που πήρε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ισοδυναμούσε με χρυσάφι. «Είναι σα να κρατάω χρυσάφι» είπε για την ακρίβεια.

Και για τους πολιτικούς μηχανικούς είναι καλό. Έναν εξ αυτών, τον Γ. Αλεξάκη, που είναι και ο μακροβιότερος περιφερειακός σύμβουλος, τον βλέπω, μάλλον τυχαία, να κάνει δηλώσεις όποτε σκάει τέτοιο θέμα. Για τους ηλεκτρολόγους είπε πως είναι «βιοπαλαιστές της πραγματικής οικονομίας, που μαστίζονται από την κρίση αλλά παραμένουν περήφανοι και προσηλωμένοι στο στόχο τους». Άρα το δικαιούνται ε;

– Για τους υπόλοιπους είναι καλό;

Ναι και για πολλούς άλλους είναι καλό. Καταρχάς για τους οικοδόμους που θα βρουν δουλειά. Τα συνδικάτα Οικοδόμων που συνήθως πρόσκεινται στο ΚΚΕ (όπως και στο Ηράκλειο) δε βλέπω να φωνάζουν ή να αφήνουν μια αιχμή έστω για δήθεν ψηφοθηρική πολιτική από τον Σταθάκη. Αλλά ούτε και η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ. Γενικά ποιος να πάει κόντρα στη γενικευμένη ανάγκη του κοσμάκη να φτιάξει σπίτια για τον ίδιο και για τα παιδιά του…

– Γενικά όμως ξαναρωτάω: Είναι καλό πράγμα να χτιστούν όλες αυτές οι ραχούλες;

Και για την οικονομία καλό είναι. Και στους τουρίστες μπορούμε να τα νοικιάσουμε. Θα δουλέψουν και ως AirBnB τα εξοχικά και θα βγάλει και μερικά λεφτουδάκια ο κοσμάκης για να μη βγάζουν μόνο οι μεγαλοξενοδόχοι (μήπως είσαι με δαύτους και ρωτάς έτσι επίμονα;)

– Για τη φύση της Κρήτης είναι καλό;

Ναι μωρέ, καλό είναι. Στην τελική τί προτιμάς, να χτίζουμε αυθαίρετα; Εδώ θα γίνει με πρόγραμμα η δουλειά και θα είναι «οικισμοί – πρότυπα» με σωστή πολεοδόμηση και όχι άνω κάτω όπως συνηθίσαμε μέχρι σήμερα…

– Να, έλεγα μήπως ίσως ήταν καλύτερα να παραμείνουν οι ραχούλες ραχούλες, τα λιόφυτα λιόφυτα, οι ξερολιθιές ξερολιθιές…

– Ε μα δεν τρώγεστε με τίποτα εσείς οι «ταλιμπάν – οικολόγοι». Δε θέλετε την ανάπτυξη. Καλά έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και σας πέταξε στην άκρη, να κάνουμε και καμιά δουλειά της προκοπής.

Από δω υπουργέ μου, περάστε, καθίστε…

—————

Υστερόγραφο:
Ακόμα μία ειλικρινής απορία: Οι δημοσιογράφοι του Ηρακλείου έχουμε οικοδομικό συνεταιρισμό; Μήπως παίζει καμιά καλή ευκαιρία για να σταματήσω και ‘γω να ρωτάω;

Πρώτη δημοσίευση: Mesogios.gr