CRETA FARMS: ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΕΣ

Προς τον ορισμό προσωρινής διοίκησης κινούνται οι εξελίξεις στην υπόθεση της Creta Farms καθώς χθες το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου συζήτησε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει οι πιστώτριες τράπεζες για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης στην εταιρεία.

Στη διαδικασία παρενέβησαν και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, οι οποίοι μέσω των συνηγόρων τους Αθ. Μαντά και Αν. Αργυρόπουλου ζήτησαν να γίνει δεκτό το αίτημα των τραπεζών και να οριστεί άμεσα προσωρινή διοίκηση, ώστε να δοθεί η ενδιάμεση χρηματοδότηση 4 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγκρίνει οι πιστώτριες τράπεζες.

Το δικαστήριο δέχτηκε τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, με βάση κυρίως την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είναι απλήρωτοι επί τρεις μήνες, και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί την Παρασκευή ή ίσως και νωρίτερα.

Οπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο δικηγόρος των εργαζομένων Αθανάσιος Μαντάς, «εξηγήσαμε στο δικαστήριο τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι, 365 εξ αυτών στο Ρέθυμνο, οι οποίοι κατά μέσο όρο είναι απλήρωτοι επί δύο μήνες, ενώ για κάποιους έχει συμπληρωθεί και τρίτος. Ασκήσαμε παρέμβαση υπέρ του αιτήματος για ορισμό προσωρινής διοίκησης, κάτι που σε αυτή τη φάση αποτελεί και τη μοναδική λύση».

Εκ μέρους των εργαζομένων ο πρόεδρος του σωματείου Δημήτρης Δουλγεράκης τονίζει στην «Εφ.Συν.» πως εκτός από τους απλήρωτους μισθούς, στην ουσία οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί και χωρίς έργο, αφού η εταιρεία υπολειτουργεί.

«Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης θα ξεκλειδώσει την ενδιάμεση χρηματοδότηση για να πάρει πάλι μπροστά η εταιρεία και μέσα σε ενάμιση μήνα ελπίζουμε να έχει βρεθεί επενδυτής ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της», αναφέρει ο ίδιος.

Την απομείωση της παραγωγής επιβεβαίωσε και η πλευρά των τραπεζών στο δικαστήριο, καθώς ήταν ένα από τα επιχειρήματα με τα οποία ζητήθηκε ο ορισμός προσωρινής διοίκησης. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε, η παραγωγή έχει περιοριστεί στους 200 τόνους την εβδομάδα, ενώ οι κανονικοί ρυθμοί ήταν στους 700-800 τόνους την εβδομάδα.

Σε ερώτηση για τη λυσσαλέα κόντρα των αδελφών Δομαζάκη, που έχει φέρει την Creta Farms στο χείλος της καταστροφής, ο πρόεδρος των εργαζομένων είναι επιφυλακτικός: «Δεν έχει νόημα εμείς να πάρουμε το μέρος του ενός ή του άλλου αδελφού. Εμείς θέλουμε να διασφαλίσουμε τη δουλειά μας και τη λειτουργία μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κρήτης και όλης της Ελλάδας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Δουλγεράκης.

Πρόταση-έκπληξη

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή εκδίκαση στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου παρών ήταν ο Μάνος Δομαζάκης, ο οποίος ζήτησε, εκτός από τα τρία μέλη που προτείνουν οι τράπεζες, τα υπόλοιπα τέσσερα μέλη στο νέο Δ.Σ. να παραμείνουν από τη σημερινή (κατ’ αυτόν) διοίκηση.

Επ’ αυτού τοποθετήθηκε και η πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη, ο οποίος ζήτησε, εφόσον υπάρξει εκπροσώπηση από την πλευρά του αδελφού του, να συμμετάσχει και ο ίδιος στο προσωρινό Δ.Σ. Υπενθυμίζεται πως στην ουσία η εταιρεία βρίσκεται με δύο διοικήσεις.

Στις 27 Σεπτεμβρίου η πλευρά του Κωνσταντίνου Δομαζάκη έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες ότι ανέλαβε ο ίδιος τη διοίκηση της εταιρείας, έπειτα από συγκρότηση νέου Δ.Σ., κάτι που διαψεύστηκε λίγες ώρες μετά με ανακοίνωση της εταιρείας που μέχρι εκείνη τη στιγμή ήλεγχε ο Μάνος Δομαζάκης.

Σε αυτό το κλίμα το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου καλείται να δώσει… σολομώντεια λύση για τη διάσωση της Creta Farms και των θέσεων εργασίας.

(Κεντρική φωτογραφία: Υπέρ του αιτήματος των πιστωτριών τραπεζών για διορισμό προσωρινής διοίκησης είναι οι εργαζόμενοι).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις: