Μέσα στον αστικό ιστό της πιο πολυσύχναστης περιοχής της Κρήτης, τα δύο καταλύματα για τους τουρίστες που θα ασθενήσουν από κορονοϊό ● Για κίνδυνο τοπικού lockdown προειδοποιεί ο δήμαρχος Χερσονήσου ● Εν μέσω απεργιών φτάνουν οι πρώτοι τουρίστες στο Ηράκλειο
Αλλαγή ρότας έστω και την ύστατη ώρα ζητούν από την κυβέρνηση οι ξενοδόχοι και οι τοπικές αρχές τηςΚρήτηςσε σχέση με τα ξενοδοχεία καραντίνας, τα οποία κινδυνεύουν να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες από τον τρόπο και με τους όρους με τους οποίους έχουν επιλεγεί. ΣτηνΚρήτηέχουν οριστεί τρία ξενοδοχεία καραντίνας μετά από αιτήσεις που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες τους, ένα στα Χανιά και δύο στη Χερσόνησο.
Ενώ στα Χανιά το ξενοδοχείο βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα έξω από την πόλη, της Χερσονήσου βρίσκονται εντός του αστικού ιστού, σε άμεση επαφή με πυκνοκατοικημένη και άκρως τουριστική περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των κατοίκων αλλά και των υπόλοιπων επισκεπτών. Ήδη από χθες μέσω της «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου αλλά και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την εξέλιξη αυτή, χωρίς όμως να έχουν πάρει την παραμικρή απάντηση.
Η «Εφ.Συν.» δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες από τα κτίρια όπου πρόκειται να συγκεντρώνονται οι τουρίστες που θα διαγνωστούν θετικοί στον κορονοϊό στην ανατολικήΚρήτη. Και τα δύο βρίσκονται στο πλαίσιο του οικιστικού ιστού της Χερσονήσου, πάνω στο τουριστικό λιμάνι, εκεί όπου αναμένεται να συγκεντρωθεί και φέτος ο κύριος όγκος του τουριστικού ρεύματος προς τηνΚρήτη.
«Αν αυτά τα δύο ξενοδοχεία γεμίσουν με συνολικά 60 φορείς του κορονοϊού, όση και η χωρητικότητά τους, και αν κάτι πάει στραβά, θα κινδυνεύσει να μπει ολόκληρη η Χερσόνησος σε τοπικό lockdown και καταλαβαίνετε τι θα σημαίνει αυτό επικοινωνιακά για τον τουρισμό τηςΚρήτηςκαι όλης της χώρας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, επισημαίνοντας παράλληλα και τους μεγάλους κινδύνους για τον τοπικό πληθυσμό και τους εργαζόμενους στην περιοχή.
Από την πλευρά του, πάντως, ο ιδιοκτήτης ενός από τα δύο ξενοδοχεία (τα στοιχεία του στη διάθεση της «Εφ.Συν.») τονίζει πως ήδη βρίσκεται στην Αθήνα για να λάβει οδηγίες για το πώς θα χειριστεί τα περιστατικά και εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι θα ανταποκριθεί πλήρως στις ανάγκες, ενώ τονίζει πως τη φύλαξη των ασθενών θα αναλάβει η ελληνική αστυνομία ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον τοπικό πληθυσμό.
Πάντως, από τη θέση στην οποία βρίσκονται τα δύο ξενοδοχεία θα υποβάλουν σε ακόμα μεγαλύτερο βασανιστήριο τους τουρίστες που θα σταθούν άτυχοι και θα νοσήσουν από τον κορονοϊό, καθώς ακριβώς κάτω από τα παράθυρά τους θα χτυπάει η καρδιά του τουρισμού στηνΚρήτηκαι εκείνοι θα πρέπει να μένουν για 14 ημέρες κλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους ενός δωματίου και μάλιστα μέτριας ποιότητας, με ελάχιστους κοινόχρηστους χώρους. ;Oπως αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος των ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης, αύριο, Πέμπτη, θα επαναφέρουν στον υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος από σήμερα επισκέπτεται τηνΚρήτη, τη λύση του ενός ξενοδοχείου καραντίνας για όλη τηνΚρήτη.
Οι ίδιοι είχαν προτείνει ένα ξενοδοχείο, υψηλότερων προδιαγραφών, ανατολικά του Ηρακλείου σε όχι και τόσο τουριστική περιοχή και σε μικρότερη απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που έχει οριστεί ως νοσοκομείο αναφοράς για τον Covid-19 στηνΚρήτη. Ωστόσο το πρόβλημα ήταν το κόστος καθώς από την κυβέρνηση δίνονται μόλις 45 ευρώ για κάθε ημέρα διαμονής με την υποχρέωση παροχής τριών γευμάτων.
Κλίμα αβεβαιότητας
Την ίδια στιγμή τα προβλήματα στηνΚρήτηαυξάνονται αντί να μειώνονται, ενώ αντίθετα οι προγραμματισμένες πτήσεις μειώνονται όσο το κλίμα αβεβαιότητας μεταφέρεται και στο εξωτερικό. Μέχρι πριν από 10 μέρες για την 1η Ιουλίου στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ήταν προγραμματισμένες 60 πτήσεις, οι οποίες μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο έγιναν 40 και χθες ο αερολιμενάρχης μίλησε για 35, περιλαμβανομένων και των εσωτερικών πτήσεων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το πλήθος των προβλημάτων σε όλα τα επιμέρους κομμάτια της τουριστικής αλυσίδας οδηγεί τους πρώτους τουρίστες στηνΚρήτηνα φτάνουν εν μέσω απεργιών και κινητοποιήσεων. Σήμερα απεργούν οι οδηγοί των τουριστικών λεωφορείων, διεκδικώντας υπογραφή συλλογικής σύμβασης από τους εργοδότες τους, αύριο Πέμπτη απεργούν οι ξεναγοίΚρήτηςκαι Σαντορίνης καθώς απαιτούν στήριξη από την κυβέρνηση για τον κλάδο τους που πλήττεται καθώς και χαλάρωση των μέτρων προφύλαξης στους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ επίσης αύριο Πέμπτη κατεβάζουν ρολά και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης (μπαρ, καφέ, εστιατόρια) διαμαρτυρόμενοι για τις ασαφείς οδηγίες του ΕΟΔΥ και για τα υπερβολικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, πρόστιμα που επιβλήθηκαν πρόσφατα μετά από ελέγχους για συνωστισμό.
Αλαλούμ λίγο πριν από τις πρώτες πτήσεις
Για παλινωδίες και σχεδιασμό στο πόδι κατηγορούν την κυβέρνηση επιχειρηματίες του τουρισμού στην Κρήτη, λίγες ώρες πριν από το άνοιγμα των πτήσεων στο νησί ● Χαμηλής ποιότητας και μέσα στον οικιστικό ιστό τα ξενοδοχεία καραντίνας ● Διαμαρτυρίες από ξενοδόχους και δημάρχους, ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζει φιέστα για την υποδοχή με τον Χάρη Θεοχάρη
Εικόνες χάους επικρατούν στην Κρήτη ένα 24ωρο πριν από το άνοιγμα των πτήσεων στα περιφερειακά αεροδρόμια, με το κλίμα να βαραίνει ολοένα πηγαίνοντας προς την 1η Ιουλίου και τις πρώτες αφίξεις τουριστών. Η εικόνα καλοκουρδισμένης μηχανής που προσπαθεί να δημιουργήσει το κυβερνητικό επιτελείο αλλάζει άρδην όταν παίρνουν τον λόγο οι τουριστικοί φορείς και όλο το σύστημα «ξεκουρδίζει» όταν θέτουν ερωτήματα πρακτικής φύσεως που δέχονται και οι ίδιοι από τους πελάτες τους.
«Σε ποιον γιατρό θα απευθυνθούμε αν έχουμε συμπτώματα, σε ποια ξενοδοχεία θα πάμε αν προσβληθούμε από τον κορονοϊό, ποιος θα πληρώσει τον ιδιώτη γιατρό αν χρειαστεί να μας δει, εφόσον είναι βέβαιο ότι δεν θα υπάρχει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για κάθε ξενοδοχείο, πώς θα μεταφερθούμε στα ξενοδοχεία καραντίνας, ποιος θα πληρώσει για τις παραπάνω μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε αν νοσήσουμε;» είναι μερικές μόνο από τις ερωτήσεις που μας κάνουν όσοι από τους πελάτες μας είναι ακόμα πρόθυμοι να ταξιδέψουν, λέει στην «Εφ.Συν.» οΓιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ηρακλείου, τονίζοντας πως στα περισσότερα από αυτά δεν έχουν να δώσουν απάντηση, ακριβώς επειδή ακόμα δεν έχουν πάρει απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ. «Ειδικά στην Κρήτη έγινε μια τεράστια προσπάθεια από την Περιφέρεια και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου για να προετοιμαστούν και οι επιχειρήσεις και το προσωπικό, αλλά το κράτος είναι απόν» λέει ο ίδιος.
Εμπειρα στελέχη του τουρισμού στην Κρήτη χρησιμοποιούν βαρείς χαρακτηρισμούς για τις λύσεις που δόθηκαν ως προς τα covid-hotels. Στην Κρήτη ορίστηκαν τρία ξενοδοχεία, δύο στη Χερσόνησο και ένα στο Ρέθυμνο, μετά από αιτήσεις που έκαναν στην ειδική πλατφόρμα οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες τους. Οι τουριστικοί φορείς καταγγέλλουν πως αυτά τα ξενοδοχεία δεν ελέγχθηκαν από κανέναν για το αν πληρούν τις προδιαγραφές ώστε να φιλοξενήσουν νοσούντες επισκέπτες και αν το προσωπικό έχει εκείνες τις ειδικές γνώσεις που χρειάζονται για αυτές τις περιπτώσεις.
Χαμηλή ποιότητα
«Είναι ξενοδοχεία μέσα στον αστικό ιστό της Χερσονήσου, χωρίς καμία προδιαγραφή απομόνωσης, ενώ η ποιότητά τους είναι πολύ χαμηλή» λέει στην «Εφ.Συν.» οΝίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. «Φανταστείτε έναν τουρίστα από τα πεντάστερα ξενοδοχεία της Ελούντας να πρέπει να μείνει 14 μέρες καραντίνα σε ένα φτηνό ξενοδοχείο στο κέντρο της Χερσονήσου» λέει ο ίδιος ζητώντας έστω και την ύστατη ώρα να δοθεί άλλη λύση. Ωστόσο τα χρήματα που διαθέτει το κράτος είναι πολύ λίγα, μόλις 45 ευρώ το δωμάτιο με τρία γεύματα, και ήταν φυσικό να βρεθούν μόνο πολύ χαμηλής ποιότητας ξενοδοχεία για να υποβάλουν αιτήσεις.
Οι τουριστικοί φορείς λένε πως τελικά υπάρχει κίνδυνος να σχηματιστεί μια προσβλητική εικόνα για τη χώρα. Τι θα γράψουν στις αξιολογήσεις τους οι πρώτοι επισκέπτες που θα έχουν την ατυχία να νοσήσουν, αν τους στοιβάζουμε μαζί με τις οικογένειές τους σε τέτοια καταλύματα; Και ποιος θα κάνει τον χωροφύλακα ώστε να μη βγουν έξω την ώρα που θα είναι στο κέντρο της Χερσονήσου και αν κάποιος φύγει το βράδυ και αρχίσει να γυρνάει στα μπαρ της περιοχής; αναρωτιούνται οι τοπικοί επιχειρηματίες.
Τους ίδιους προβληματισμούς εκφράζει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος. «Ενημέρωσα τον υπουργό Τουρισμού πως είναι προβληματική η χωροθέτηση των ξενοδοχείων καραντίνας μέσα στον αστικό ιστό μας και θα ζητήσουμε αυτό να αλλάξει» τονίζει, επισημαίνοντας ότι δεν έχει και ο ίδιος καμία ενημέρωση για το ποιος θα επιτηρεί τα ξενοδοχεία αυτά για το αν θα βγαίνουν έξω στην πόλη οι νοσούντες από τον ιό και για το πώς θα τους συγκρατήσουν αν θέλουν να το κάνουν, ιδιαίτερα οι ασυμπτωματικοί φορείς.
Από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού πάντως παρέχεται η δυνατότητα στα μεγάλα ξενοδοχεία να κρατήσουν και στους χώρους τους σε ειδικά δωμάτια τα πιθανά κρούσματα. Ωστόσο οι ασφαλιστικές εταιρείες προειδοποιούν τους ξενοδόχους πως αυτό το σενάριο θα είναι το μόνο σίγουρο για να αναγκαστούν να πληρώσουν μεγάλες αποζημιώσεις σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος ή άλλος πελάτης νοσήσει και κινηθεί νομικά εναντίον του ξενοδοχείου.
Το συντονιστικό όργανο των τουριστικών φορέων της Κρήτης είχε εδώ και καιρό υποβάλει αίτημα για τη λειτουργία ενός και μόνο ξενοδοχείου καραντίνας στην Κρήτη, το οποίο μάλιστα είχε βρεθεί και ήταν έξω από το Ηράκλειο, σε μικρή απόσταση από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, αλλά με μεγαλύτερο αντίτιμο. Ωστόσο η πρόταση αυτή αποκλείστηκε από το υπουργείο Τουρισμού αλλά και από τον Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκε το Σάββατο στην Κρήτη.
Ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Κρήτης, Μιχάλης Βλατάκης, δήλωσε στα τοπικά μέσα την απογοήτευσή του και εξέφρασε την πρόθεση να παραιτηθεί από την προεδρία του συντονιστικού οργάνου των τοπικών φορέων, που επί δύο μήνες προσπαθούν να βρουν λύσεις σε ένα βουνό προβλημάτων το οποίο αντί να μικραίνει όλο και μεγαλώνει.
Το κλίμα αβεβαιότητας, λίγες μόνο ώρες πριν από το άνοιγμα των αεροδρομίων, αποτυπώνεται και στον αριθμό των προγραμματισμένων πτήσεων, οι οποίες, αντί να αυξάνονται, σταδιακά μειώνονται. Για την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένες 40 πτήσεις στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ενώ πριν από 10 μέρες οι προγραμματισμένες πτήσεις για την ίδια μέρα ήταν περίπου 60. Οπως εξηγούν παράγοντες της τουριστικής αγοράς, είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό καθώς πολλοί ταξιδιώτες ακυρώνουν ή μεταθέτουν τις κρατήσεις τους βλέποντας πως δεν μπορούν να πάρουν επαρκείς απαντήσεις στα ερωτήματά τους.
Μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αιφνιδιαστική εφαρμογή της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) που πρέπει να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά όλοι οι ταξιδιώτες. Οι tour operators σε όλη την Ευρώπη εξέφρασαν διαμαρτυρίες για την αιφνιδιαστική εφαρμογή του μέτρου, καθώς θα πρέπει με δική τους ευθύνη να βρουν τους ταξιδιώτες που είχαν κάνει κρατήσεις και να τους ενημερώσουν πώς θα πρέπει να συμπληρώσουν τη φόρμα.
Στο Ηράκλειο πάντως την Τετάρτη στήνεται υπουργική φιέστα, με τον Χάρη Θεοχάρη να ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις πρώτες πτήσεις για τις οποίες μάλιστα προγραμματίζεται και φολκλορική υποδοχή στην πίστα του αεροδρομίου με αψίδες νερού και κρητικούς χορούς με λύρες και μαντινάδες. Επισήμως ανακοινώθηκε πως με βάση το barcode με το οποίο θα έχει εφοδιαστεί κάθε επιβάτης θα διενεργούνται στοχευμένα τεστ σε καθημερινή βάση, ενώ για σήμερα έχει προγραμματιστεί άσκηση προσομοίωσης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Το Σάββατο στις επισκέψεις του σε Χανιά και Ηράκλειο ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως θα γίνονται καθημερινά 275 τεστ στο αεροδρόμιο Χανίων και 825 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, λέγοντας πως ετοιμαζόμαστε για την επανεκκίνηση του τουρισμού, που είναι σημαντική για την οικονομία, χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στα υγειονομικά θέματα. Ωστόσο η οργή των τουριστικών φορέων είναι διάχυτη και αναμένεται να εκφραστεί και διά ζώσης στον υπουργό Τουρισμού, που θα βρεθεί επί τριήμερο στην Κρήτη και μάλλον δεν θα συναντήσει και τόσο πανηγυρικό κλίμα.
Οι καταστηματάρχες
Κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η κινητοποίηση των καταστηματαρχών εστίασης του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι μία μέρα μετά το άνοιγμα των πτήσεων βάζουν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες λόγω συνωστισμού σε συναδέλφους τους.
«Οι οδηγίες από τον ΕΟΔΥ είναι ασαφείς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τους χωροφύλακες στους πελάτες» λέει η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Αντωνακάκη, προαναγγέλλοντας την κινητοποίηση για την Πέμπτη 2 Ιουλίου. Μέσα σε όλα τα άλλα προβλήματα εκείνη τη μέρα όσοι τουρίστες βρεθούν στο Ηράκλειο φαίνεται πως δεν θα βρουν κάπου να πάνε για καφέ ή φαγητό λόγω της διαμαρτυρίας.
Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα των Συντακτών την 01.07.2020 και 30.06.2020