+

«ΞΕΦΥΤΡΩΝΟΥΝ» ΟΙ ΟΔΟΙ «ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ» ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ – ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Προχωρούν οι διαδικασίες για την ονοματοδοσία δρόμων προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε όλη την Κρήτη. Στα Χανιά, συζητείται η μετονομασία της οδού Ακρωτηρίου ενώ στο Ηράκλειο, επίκειται η μετονομασία τμήματος της Λεωφόρου Κνωσσού. Αντιδράσεις καταγράφονται από Ηρακλειώτες μέσω των social media. 

Στα Χανιά, το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει το αίτημα για μετονομασία της οδού Ακρωτηρίου σε οδό Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στην συνεδρίαση της 31ης Αυγούστου.

Ήδη έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια Φαιστού και Μαλεβιζίου ενώ εκκρεμούν και άλλα αιτήματα από τις τοπικές ΝΟΔΕ.

Όσον αφορά το Ηράκλειο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή έχει καταλήξει στην μετονομασία ενός τμήματος της Λεωφόρου Κνωσού, σε Λεωφόρο Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, οι σκέψεις αφορούν το κομμάτι από το ύψος της Καινούργιας Πόρτας, ως το νεκροταφείο του Αγίου Κωνσταντίνου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της ονοματοδοσίας, προκάλεσε πρόσφατα αντιπαράθεση, μεταξύ της δημοτικής αρχής Ηρακλείου και στελεχών της ΝΔ, τα οποία έκαναν λόγο για καθυστερήσεις.

Ωστόσο, οι διαδικασίες φαίνεται να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα λόγω της πίεσης των στελεχών της ΝΔ, την ώρα που άλλοι σημαντικοί Κρητικοί, Ηρακλειώτες μάλιστα, που συνέδεσαν πολύ περισσότερο τη ζωή και τη δράση τους με το Ηράκλειο, περιμένουν για χρόνια να βρουν τη θέση τους στους δρόμους της πόλης. (Μεταξύ άλλων αναφέρονται ως παραδείγματα ο πρώην δήμαρχος Μανώλης Καρέλλης, που πέθανε το 2014, ο Αρχαιολόγος Στυλιανός Αλεξίου, που πέθανε το 2013 ή ο Ηρακλειώτης συνθέτης Μανώλης Ρασούλης, που πέθανε το 2011.

Η συζήτηση στην πόλη έχει ανοίξει και οι συγκρίσεις είναι αναπόφευκτες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς το μικρό δρομάκι που έχει παραχωρηθεί στη μνήμη του μεγάλου λογοτέχνη Νίκου Καζαντζάκη.

* Ήδη στο facebook δημιουργήθηκε από Ηρακλειώτες διαδυκτιακή ομάδα κατά της σχεδιαζόμενης μετονομασίας τμήματος της Λεωφόρου Κνωσσού σε Λεωφόρο Μητσοτάκη. Η σελίδα δημιουργήθηκε στα μέσα Αυγούστου και μέσα σε λίγες ημέρες έχουν εκφράσει την αποδοχή τους περισσότερα από 740 άτομα.

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 28.08.2017