+

ΦΟΥΡΤΟΥΝΕΣ

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλαδίτσα που έχει στη λίστα Lloyd’s 14 Έλληνες εφοπλιστές μεταξύ των 100 που πρωταγωνίστησαν φέτος στην παγκόσμια ναυτιλία.

Το θεωρώ και δικό μου επίτευγμα. Στο κάτω-κάτω και με δικά μου λεφτά πετύχαμε. Και εγώ πλήρωσα κάτι παραπάνω για να έχουν 58 φοροαπαλλαγές οι εφοπλιστές, άρα μπορώ να αισθάνομαι υπερήφανος για τα άξια τέκνα μας.

Ανησυχώ για του χρόνου. Πόσες από αυτές (τις φοροαπαλλαγές) θα καταργηθούν όταν έρθουμε στα πράγματα; Οι 10, οι 30 ή όλες; Θα έχει και του χρόνου τόσους στη λίστα η Ελλάδα ή θα έχουμε φουρτούνες με αυτόν τον Τσίπρα, αύριο-μεθαύριο;

Αυτοί που προεκλογικά του έλεγαν «φορολόγησέ με, αν με βρεις», τον βρήκαν λέει εκείνοι στο γραφείο πριν από λίγες μέρες. Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να λες ούτε «καλημέρα» στον ταξικό εχθρό. Κυβέρνηση πας να γίνεις και θα είσαι πρωθυπουργός όλων, ακόμα και των εφοπλιστών. Με φοβίζουν όμως τα «στρογγυλέματα».

Βάζω δίπλα-δίπλα τις δηλώσεις τότε και τώρα. Τότε άκουσα: «Το εφοπλιστικό κεφάλαιο έχει 58 διαφορετικές φοροαπαλλαγές, αλλά δεν έχει τη στοιχειώδη πατριωτική συνείδηση. Τη σημαία να μην την έχουν μονάχα για καιροσκοπικούς λόγους αλλά γιατί πραγματικά θέλουν να στηρίξουν την πατρίδα, σε μια στιγμή που η οικονομία βουλιάζει. Αν δεν το θέλουν, δεν αξίζουν να έχουν την ελληνική σημαία στα πλοία τους».

Τώρα διαβάζω: «Η ελληνική ναυτιλία πρέπει να διατηρήσει τον πρωτεύοντα ρόλο της παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, αυτό πρέπει να αντιστοιχεί σε αυξημένο όφελος για το σύνολο της κοινωνίας και της ελληνικής οικονομίας».   Θα κάτσω να σκεφτώ αν είναι πιο στρογγυλή η μία από την άλλη όσο θα χαζεύω τους… στρογγυλούς 14 Έλληνες στα εξώφυλλα των εφοπλιστικών περιοδικών.

ΥΓ. Για την ιστορία, τα 14 ονόματα της λίστας Lloyd’s: Γιάννης Αγγελικούσης, Γιώργος Οικονόμου, Aγγελική Φράγκου, Πήτερ Λιβανός, Γιώργος Προκοπίου, Βίκτωρας Ρέστης, Κωσταντίνος Κωνσταντακόπουλος, Συμεών Παληός, Νίκος Τσάκος, Θεόδωρος Βενιάμης, Κώστας Γραμμένος, Δημήτρης Μελισσανίδης, Βαγγέλης Μαρινάκης και Πήτερ Γεωργιόπουλος.

Έτσι, για να ξέρουμε από πού να αρχίσουμε, όταν με το καλό…

Δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς, στις 15.12.2012