ΕΓΛΩΒΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Σε υποχρεωτική παράταση της εκδρομής τους στην Κρήτη βρίσκονται περίπου 2.500 μαθητές, καθώς έχουν εγκλωβιστεί στο νησί λόγω της απεργίας των ναυτικών. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών βρίσκεται στα Χανιά και επρόκειτο να αναχωρήσουν για Πειραιά με τα βραδινά δρομολόγια του Σαββάτου και της Κυριακής, τα οποία ωστόσο ακυρώθηκαν, ενώ με τα σημερινά δεδομένα δεν πρόκειται να φύγουν από το νησί πριν από το πρωί της Τρίτης, οπότε λήγει η απεργία της ΠΝΟ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, από τους τουριστικούς και ξενοδοχειακούς φορείς της Κρήτης δίνεται η διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να υπάρξει ζήτημα με τη διαμονή των παιδιών αφού υπάρχει διαθεσιμότητα κλινών στο νησί αυτήν την περίοδο, όπως επιβεβαιώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Χανίων, Μανόλης Γιαννούλης.

Ο ιδιοκτήτης του πρακτορείου που έχει αναλάβει τις περισσότερες από τις εκδρομές των παιδιών, Στάθης Βλασσόπουλος, τονίζει πως έγινε κάθε προσπάθεια ώστε οι επιπλέον διανυκτερεύσεις των παιδιών να γίνουν με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή (σ.σ. 25 ευρώ + ημιδιατροφή), ποσά όμως με τα οποία θα επιβαρυνθούν οι γονείς μετά την επιστροφή των μαθητών.

Πρόβλημα πάντως έχει προκύψει και με τις προγραμματισμένες αφίξεις άλλων τόσων παιδιών, τα οποία επρόκειτο να φτάσουν στην Κρήτη από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδας και έχουν ήδη προπληρώσει για την εκδρομή τους.

Ζητούν πλοίο ασφαλείας

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και με τη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων από την Κρήτη, με τους παραγωγούς να διαμαρτύρονται και να ζητούν τη ναύλωση πλοίου ασφαλείας.

Σχετική επιστολή στον υπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή έστειλε και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ζητώντας να βρεθεί άμεσα λύση για να παραδοθούν εγκαίρως τα προϊόντα, αφού όπως αναφέρει «η ασυνέπεια παράδοσης εγκυμονεί πιθανούς κινδύνους, όπως τη διακοπή συνεργασίας με βασικούς συντελεστές-προμηθευτές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία του νησιού».

Την ίδια στιγμή ο Αγροτικός Σύλλογος Σητείας προετοιμάζει την αποστολή εξώδικου προς τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο οποίος σύμφωνα με τον νόμο 4256/2014 οφείλει να συγκαλέσει το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για τη δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας σε συγκεκριμένες νησιωτικές ακτοπλοϊκές γραμμές.

(Κεντρική φωτογραφία: *«Εφ.Συν.» / Μάριος Διονέλλης).

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 05.12.2016